Възраждане излезе с декларация във връзка с изгонването на 70

...
Възраждане излезе с декларация във връзка с изгонването на 70
Коментари Харесай

Костадинов за изгонените руски дипломати: Това е последната мярка преди война

" Възраждане " излезе с декларация по отношение на изгонването на 70 съветски дипломати от България. Тя беше прочетена при започване на съвещанието на Народното събрание от ръководителя на парламентарната група Костадин Костадинов. 

" Масовото изпъждане на дипломати на избрана страна, което е невиждано в историята на българската страна от 1878 година насам и закриването на консулства в двете страни, нанася мощен удар на взаимоотношенията сред тези страни. То е знак за извънредно влошени връзки и е последна мярка преди най-крайната такава - започването на война ", уточни Костадинов.

Според него министър председателят Кирил Петков незабавно би трябвало да бъде подложен под забраняване, в противоположен случай има риск да предприеме дейности, които да ни доведат до ръба на стандартна война, която не е наша.

Костадинов разяснява, че в миналите дни 47-ото Народно заседание се е записало в историята с изменничество на националните ползи на България за Република Северна Македония, под напън от външни сили. " В българския народ още не е отминала горчивината от измяната и идва идващото безумно решение - този път то е еднолично взето от министър-председателя в оставка ", съобщи той.

" Вчера Кирил Петков взе решение да изгони от България 70 съветски дипломати освен това, съгласно формалната информация на Министерство на външните работи, при налични общо 40. Което значи, че съгласно Кирил Петков, най-вероятно и секретарките, готвачите, чистачките и водачите в посолството също са дипломати . За тази негова прищявка, той няма решение на Министерския съвет, няма решение на съдружния съвет. Нещо повече - неговото скимване даже не е обсъждано с тях и е взето в отсъствието на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска ", твърди Костадин Костадинов.

Според него дейностите на премиера са жестоко тъпчене на Конституцията , за което той носи лична персонална отговорност.

" Не знам дали осъзнавате, че Кирил Петков е рисков за България ", съобщи водачът на " Възраждане ".

Тъй като мотивировката на изгонването на дипломатите беше, че всеки, който пази непознати ползи, би трябвало да напусне страната - нещо, с което от " Възраждане " сме изцяло съгласни, задаваме следния въпрос - по кое време Кирил Петков и народните представители, които предходната седмица гласоподаваха изменничество по националните ползи на България за Македония, ще изоставен страната, сподели още Костадинов.

Председателят на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов разяснява, че решението, за което става дума, не е взето еднолично . " Аз имам информация, че е обсъждано на 18 май използването на правилото за пропорция във връзка с състава на дипломатическите задачи. Нещо повече - то е политически подкрепено от " Демократична България ", ние доста дълго време сме упорствали за това решение и от тази позиция е обсъждано и в съдружния съвет ", сподели той. Смятаме, че това решение е закъсняло, само че вярно, и в този смисъл, в случай че някой би трябвало да бъде подложен под забраняване, това са представители на " Възраждане ", отговори Иванов на Костадинов.

Настимир Ананиев от " Продължаваме Промяната " означи, че по време на декларацията за следващ път са били афектирани български държавни институции. " А пък тази тирада може би е писана от госпожа Захарова, не знам ", разяснява той.

Изпълняващият длъжността ръководител на Народното събрание Мирослав Иванов направи забележки на изказалите се депутати за отправените обиди.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР