Възпитателка е заподозряна за побоя над дете с увреждания в

...
Възпитателка е заподозряна за побоя над дете с увреждания в
Коментари Харесай

Възпитателка набила дете с увреждане заради телефон

Възпитателка е обвинена за побоя над дете с увреждания в обществено заведение в Пазарджик. Това се схваща от публично изказване на страницата на Държавната организация за протекция на детето. От ведомството оповестяват, че председателката на организацията доктор Елеонора Лилова е разпоредила незабавна инспекция и желае най-строги санкции за отговорните.

Детето е отглеждано в Центъра за настаняване от фамилен вид в кв. „ Устрем “. В петък попада в друга обществена институция – „ Вяра, Надежда и Любов “ в кв. „ Запад “, където е било на рехабилатция, защото е било с умствена назадничавост.

10-годишното момче обичало да си играе с мобилни телефони. Нямало подобен. Една вечер протегнало ръка към този на възпитателката, а тя му дала да разбере, че не може да го пипа с удари вместо с думи, пишат още от организацията. С детето работи психолог.

Потърсихме за детайлности шефката на Регионалната дирекция „ Социално подкрепяне “ Радка Кежева, която описа още детайлности за скандалния случай.

 

-Госпожо Кежева, да напомним - по какъв начин доближи до Вас информацията за побоя над дете с увреждания?

-На 13 април в отдел „ Закрила на детето “ са постъпили писмени сигнали от две институции – от шефа на Центъра за настаняване от фамилен вид на деца и младежи с увреждания (ЦНСТ) и шефа на Дневния център за деца с увреждания „ Вяра, Надежда и Любов “ (ДЦДУ). В тях те оповестяват за вероятно физическо принуждение над дете от страна на детегледачка от ЦНСТ. Служители от „ Закрила на детето “ са били на място безусловно 15 минути по-късно и са почнали инспекциите си по най-бързия метод. Правим всичко належащо за разплитане на случая и откриване на виновника.

-Отдавна ли работи там с подрастващи обвинената за побоя?

-Не мога да отговоря на този въпрос, защото неин шеф е Община Пазарджик като снабдител на обществената услуга.

-Доколкото разбрахме, побоят е над 10-годишно момченце. Какво можете да ни кажете за него?

-Да, става дума за 10-годишно момченце. То няма родители, настанено е през 2014 година в ЦНСТ в кв. „ Устрем “ с предписание. В момента с него работи психолог. Имаме съдебно-медицинско уверение. По наше гледище детето беше прегледано неотложно от правосъден доктор. Имаше забележими синини по гърба.

-Излезе информация за следи от побой и по скалпа, има ли данни да е удряно по главата?

-Има, само че бяха поизбледнели, не бяха толкоз наситени и ясни, както по гръбчето.

-След като няма родители, побоят би трябвало да е станал в някое от двете обществени заведения, свързани с това дете.

-Това ще изяснят способените органи. Има събрани данни, знаете, че е сезирана и Районната прокуратура в Пазарджик, дано изчакаме резултатите от работата им.

-Получавани ли са и други сигнали за сходни похищения в този център?

-До момента при нас не е постъпвал сигнал за принуждение нито от този център, нито от който и да било в Община Пазарджик. Лично аз съм доста неприятно сюрпризирана, тъй като общината се слави с едни от най-добре проведените и най-качествените обществени услуги в цялата страна и случилото се е ненадейно за всички ни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР