Възпитаници на единственият във Великотърновска област кръжок по Археология подредиха

...
Възпитаници на единственият във Великотърновска област кръжок по Археология подредиха
Коментари Харесай

Възпитаници на единствения в Търновско кръжок по „Археология” подредиха изложба с артефакти

Възпитаници на единственият във Великотърновска област кръжок по „ Археология ” подредиха в СУ „ Емилиян Станев ” галерия от артефакти. Находките са открити от самите средношколци, които през лятото участваха в разкопките на античната цитадела Ряховец край Горна Оряховица. Експозицията съдържа богат снимков материал от проучвателната активност, а в стъклени витрини бяха подредени монети от 13 век, елементи от стрели и битови предмети, както и находки от ранножелязната ера.
 002_640x480  003_640x480  005_640x480  009_640x480  010_640x480
Заниманията по археология стартирали през предходната година. Занятията били проведени с помощта на управлението на СУ „ Емилиян Станев ” и особено със съдействието на шефа на школото Кина Котларска, която подкрепила концепцията и споделила, че има отворена стратегия в Министерството на образованието.

„ Големият интерес на учениците предизвика у мен концепцията от теоритични занимания да преминем към на практика. Заради това напролет организирахме теренни археологически обходи в габровското село Боженци. След това организирахме обичайните разкопки на крепостта Ряховец ”, показа пред „ Труд ” Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново и началник на кръжока по „ Археология ”.
Кръжочниците са десетокласници и някои от тях желаят да учат Археология и в университет.
„ Археологическата школа на крепостта Ряховец се организира за трета поредна година ”, напомни Мая Иванова от Историческия музей в Горна Оряховица.

Тя добави, че младите археолози вземат участие и в почистването на откритите старинни предмети.
Стоян Стефанов е от доброволците в археологическите експедиции и споделя, че постоянно се е увличал от историческата просвета.

„ В часовете ни научиха да работим с геодезия, с фотошоп и с други стратегии, които употребяват археолозите. На терена боравихме с металотърсач и описвахме в специфичен дневник находките ”, споделя ученикът.

Стоян Стефанов споделя, че е бил впечатлен по какъв начин още в първите дни от разкопките е попаднал на средновековни монети и нож. Младежът признава, че археологията му е извънредно забавна като просвета, само че не счита да я трансформира в своя специалност, тъй като е трудоемко занятие, а заплатите са доста ниски.
Съученичката му Пламена Владимирова пък е измежду най-запалените млади археолози и е безапелационна, че откакто приключи учебно заведение, ще кандидатства „ Археология ” във ВТУ.

„ Работата на обекта е неповторима. Успях да науча доста неща от тази активност. Първоначално попаднахме на старинни монети, а по-късно излязоха и други непредвидени находки. Това бяха три скелета, което образува некропол. Запалена съм по проучването на некрополи, научих се да ги шетам и да повеждам документите ”, посочи Пламена Владимирова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР