Възникнала преди 3000 години, цивилизацията на маите процъфтява до 900

...
Възникнала преди 3000 години, цивилизацията на маите процъфтява до 900
Коментари Харесай

Мистерията на Чичен Ица - загадка, неизвестна и до днес

Възникнала преди 3000 години, цивилизацията на маите процъфтява до 900 година сл. н. е., когато народът на маите от юг изчезва по незнайна причина. Никой не знае за какво са престанали да съществуват, това остава мистерия и до през днешния ден. Докато северната страна на маите процъфтява до идването на испанците в Америка, южната империя към този момент е изчезнала. Времето на рухването ѝ подхожда на времето, когато са издигнати последните здания на Чичен Ица. Днес Чичен Ица е прикрит надълбоко в гората на полуостров Юкатан, който е вторият най-популярен туристически обект в Мексико.



Създаден през пети век, той е най-добре непокътнатият град на маите. Освен че е включен в листата на ЮНЕСКО за международно завещание, нейната пирамида Кукулкан се трансформира в едно от „ Новите 7 чудеса на света “. Името на града, Чичен Ица, се превежда като „ В устието на кладенеца на Ица “.



В града има две естествени сенота (кладенец), които са осигурявали вода и са служили като места за религиозни ритуали. Маите принасяли в жертва предмети и хора в тях, с цел да почитат своя господ на дъжда Чаак. Сеноте Саградо - главният бунар, към момента може да бъде посетен през днешния ден.





Всички знаем календара на маите, само че знаете ли, че са играли футбол? Голямото игрище на Чичен Ица е необятно 68,5 метра и дълго 166 метра, футболните игри се провеждали като част от ритуалите по жътвата. Ако застанете в единия завършек на игрището и кажете дума, тя ще бъде чута в другия завършек на предколумбовото футболно игрище. Звуковият резултат на това място е архитектурна мистерия на цивилизацията на маите.



Пирамидата Кукулкан е главната атракция в античния град, има 91 стъпала от всяка страна и е висока съвсем 23 метра. Ако броим платформата под храма като ходило, пирамидата има 365 стъпала – тъкмо толкоз дни в годината. По време на пролетното и есенното равноденствие, към 15 часа, слънчевите сенки основават триъгълни форми, които наподобяват формата на змия, плъзгаща се надолу по стълбите на пирамидата. В дъното стига до огромна змийска глава, изсечена в камък. Всяка година хора от целия свят се събират в подножието на пирамидата Кукулкан, с цел да следят спектакъла на равноденствието.



Храмът на воините е огромен комплекс, където в предната част на пирамидата редиците от колони символизират изправени воини, а на върха на пирамидата е статуята Чак Моол. Според вярванията на маите Чак Моол е бил делегат, който е доставял жертви на боговете. Статуята изобразява фигура, подпряна на лакти с поднос на стомаха, където са сложени жертвоприношения.



Маите основали собствен личен календар, както и математически, астрономически и писмени системи. Знаем, че са имали комплицирани способи на земеделие, играели са футбол и са имали обширна митология. Това, което остава през днешния ден, са античните градове. Чичен Ица е вдъхновяващо място, където предишното към момента участва, а облиците на вярванията на маите са блестящо запечатани в архитектурата му.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР