Възмущение от мотивите на президента Румен Радев за отказа му

...
Възмущение от мотивите на президента Румен Радев за отказа му
Коментари Харесай

Съдия не вижда смисъл в отказа на Радев за Гешев

Възмущение от претекстовете на президента Румен Радев за отхвърли му да подпише указа за назначение на Иван Гешев за основен прокурор изрази пред бТВ съдията Димитър Узунов - някогашен представляващ Висшия правосъден съвет (ВСС).

„ Да споделя, че поддръжката на институциите е негатив, а неналичието на поддръжка на неправителствения бранш в лицето на Българския хелзинкски комитет, да е позитив - не разбирам това”, сподели Узунов.

Според него най-странният претекст на Румен Радев е по отношение на поддръжката на Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

Напълно спазена е процедурата за избора на основен прокурор. Държавният глава не е задължен да стимулира указа, само че на процедура той изложи къси мотиви”, разяснява съдията.

При второ сполучливо гласоподаване президентът няма да има различен излаз, с изключение на да подпише указа за назначение на определения претендент, добави той.

Законът не вкарва като належащо изискване наложително присъединяване на повече от едно лице. Следователно и процедура с един участник е законосъобразна, разясни Узунов.

„ Когато избирахме Сотир Цацаров за основен прокурор имаше две кандидатури. Тези, които през днешния ден са недоволни, и тогава не бяха удовлетворени. Следователно не е това същинският мотив”, на мнение е Узунов.

Той добави, че на митингите против Иван Гешев даже са употребявани плакати от времето на Цацаров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР