„Възможността за придобиване от общината на частните имоти в Борисовата

...
„Възможността за придобиване от общината на частните имоти в Борисовата
Коментари Харесай

Според арх. Здравков с плана на Борисовата се давало възможност за връщане на частните имоти на общината

„ Възможността за придобиване от общината на частните парцели в Борисовата градина е една от главните задания, които желаеме да разгадаем с изработването на Подробен организационен проект на парка. Единствената законова опция за отчуждаване на частни парцели е да има влезнал в действие проект “, това съобщи основният проектант на София арх. Здравко Здравков. Той разясни, че сега има две оферти за метода на придобивани парцелите. Предложението, създадено от юристите на направлението, е да се основат огромни поземлени парцели с отреждане „ за парк “. По този метод общината ще взе участие като съсобственик в парцелите и ще може да управлява всяко капиталово желание. Другото предложение е в проекта да се основат по-малки парцели с отреждане „ за обществена инфраструктура “, които независимо да бъдат предмет на отчуждителна процедура.

„ И двата разновидността ще бъдат разисквани от общинския експертен съвет, защото сега мненията на юристите са раздвоени. Нашата цел е да изберем този, които дава най-силна отбрана на публичния интерес и най-сигурния механизъм за връщане на тези парцели на общината. Главният проектант уточни, че частни в Борисовата градини с изключение на къпалнята „ Мария Луиза “ и летния спектакъл са и такива към Дендрариума и при контактна част със „ София ленд “, което са добити от края на 90-те години до 2004 година Едновременно с изработването на проекта, се отстраняват и несъответствията в кадастралната карта от основните архитекти на регионите „ Изгрев “, „ Лозенец “ и „ Средец “.

„ Общинският експертен съвет ще прегледа всички мнения, които са получени от жители и организации за плана за Подробен устройствен план на Борисовата градина. 1261 са мненията, получени в направление „ Архитектура и градоустройство “, като от тях 1200 са изцяло идентични. Всички са сканирани и качени на уеб страницата на НАГ със заличени персонални данни. „ След заключителната полемика довечера, на която жителите ще могат да показват мненията си, експертният съвет ще ги прегледа и направи спомагателни рекомендации към екипа на арх. Ковачев, който създава проекта “, разясни арх. Здравков. Той съобщи, че получените мнения са в две съществени посоки – отбрана на обществените функционалности на частните терени, ограничение на новото строителство и опциите за паркиране.

Проектът за проект планува два паркинга – на бившето трамвайно трасе от Телевизионната кула до Руското посолство за 104 места и под земята паркинг за 400 места на терена на автокъща „ Капитолия “. „ И при двата планувани паркинга не се отсича нито едно дърво “, акцентира основният проектант. Той добави, че неналичието на прилежащи паркинги ще натовари извънредно доста с коли контактните на парка улици.

„ Към момента планът не планува влизане на коли в парка, като се изключи коли на специфичен режим. Предложението на ЦСКА е една от алеите да се употребява за достъп до стадиона, като моето персонално разбиране е, че достъпът до спортните парцели не може да става през алейната мрежа с коли. Затова проектът би трябвало да даде решение и на казуса с паркирането, без да основава нови проблеми за околните квартали “, съобщи основният проектант.

Другите по-сериозни възражения към проекта са във връзка с стадион „ Юнак “ и стадион „ Българска войска “ – дали да има ново строителство. Планът планува възстановяване на свързаността на парка и посредством нови велоалеи. „ Проектът „ Зеления кръг “ – линеен парк с пешеходни и велоалеи усъвършенства връзките на Борисова градина с други квартали. Планът за трасето от „ Слатина “ до гара „ Пионер “ е към този момент подготвен, само че сега се апелира. Очакванията ни са след влизането му в действие, НКЖИ да трансферира терените на Столична община “, сподели арх. Здравков.

Изработването на план за Подробен устройствен план на Борисовата градина стартира преди 6 години, като са извършени поредност публични разисквания и съвещания. „ Планът претърпя съществена преправка, като предходните 29 бележки на кмета на София Йорданка Фандъкова и експертния съвет бяха отразени от екипа на „ Ковачев архитекти “, разясни основният проектант. С поисканите промени досега отпадна забележителна част от първичните благоприятни условия за ново строителство. От плана за проект отпадат: основаването на Климатично учебно заведение, пренасяне на конната база, създаване на музей „ Зелената памет на София “, застрояване на ресторант „ Тенекиите “, създаване на нова алейна мрежа, атракционна железница, многофункционална спортна зала на гара „ Пионер “. Запазва се мястото на атракциона „ Кривите огледала “, а на гара „ Пионер “ се плануват открити спортни площадки. В плана за Подробен устройствен план са изследвани разновидностите за ново трамвайно трасе от Семинарията, което да даде връзка на трамвая с третия градски кръг безконфликтно и без изсичане на дървета.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР