Възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката и утвърждаването на

...
Възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката и утвърждаването на
Коментари Харесай

Първа министерска среща по енергетика между Гърция, Кипър, Израел и САЩ

Възможностите за съдействие в региона на енергетиката и одобряването на взаимен ангажимент за поощряване на мира, стабилността, сигурността и просперитета в Източното Средиземноморие бяха част от тематиките, разисквани на първата среща на високо ниво на министрите по въпросите на енергетиката 3+1, на която участваха министрите на енергетиката на Гърция, Кипър, Израел и Съединени американски щати, оповестява МИА.

В взаимно документално изказване след срещата на върха в гръцката столица те обявиха, че са разпознати няколко области от общ интерес, като инфраструктурните планове, възобновима сила и икономисване на сила, готовността за незабавни обстановки, запазване на околната среда и киберсигурност и „ са се съгласили да образуват работна група на високо равнище за поощряване на съответни енергийни планове. "

„ Министрите и Съединените щати потвърдиха цялостната си поддръжка и взаимност за Република Кипър в изследването и създаването на запаси в изключителна икономическа зона и показаха своята угриженост от последните провокативни стъпки в района на Източното Средиземноморие. Съединените щати също потвърдиха позицията си, че ресурсите за петрол и природен газ на острова би трябвало да бъдат заслужено разпределени сред двете общности в границите на цялостното решение ", се споделя в взаимното изказване след срещата. На конференция след срещата на върха министрите разискаха смисъла на енергийното съдействие, което може да бъде трансферирано и в други области.

" Енергетиката може да бъде мост към политическа непоклатимост и икономическо развиване ", съобщи асистент държавният секретар на Съединени американски щати по енергетиката Франсис Фанън.

Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костис Хазидакис съобщи, че взаимната декларация обгръща напълно позициите и политиките на гръцкото и кипърското държавно управление във връзка с правата на Кипър в изключителната икономическа зона.

" Тази среща не е среща против никоя страна, а среща в интерес на интернационалното право и сделките й имат за цел да насърчат съдействието в района ", сподели Хазидакис.

Кипърският министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис осведоми сътрудниците си за последните нарушавания от страна на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър и означи, че е получил поддръжка и взаимност от присъстващите на срещата министри.

" Кипър се ангажира да продължи да работи със прилежащите страни за стабилността и просперитета на нациите ", сподели Лакотрипис.

Израелският му сътрудник Ювал Щайниц съобщи, че енергетиката ще насърчи съдействието.

На срещата на министрите се загатна и газопровода EastMed, за който министрите споделиха, че ще си сътрудничат и с Италия за ускорение на процеса на създаване. /БГНЕС

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР