Възможно ли е замразените руски активи да се превърнат в

...
Възможно ли е замразените руски активи да се превърнат в
Коментари Харесай

България изостава от стратегията на ЕС за замразяване на руски активи

Възможно ли е замразените съветски активи да се трансфорат в оръжие и муниции, които да противодействат на съветския напън в Украйна? В Брюксел водачите на 27-те поддържаха предлагането на Европейска комисия да обезпечи на Украйна до 3 милиарда евро годишно - лихви от съветски активи, които са били замразени в депозитари в страни-членки на Европейски Съюз. България, обаче, изостава от новия развой на противопоставяне против Москва.

Въпросът към този момент не е дали, а по какъв начин ще бъдат употребявани приходите от замразените съветски активи в Европейския съюз. При полемиките в Брюксел надви разумната теза: че в случай че Украйна загуби войната, средствата за възобновяване на инфраструктурата ѝ ще се обезсмислят. Защото Киев има потребност от оръжия, с цел да противодейства на съветските офанзиви.

" В момента има мощна поддръжка за потребление на постъпленията от замразените активи за военни цели за Украйна и споделих на водачите, че в случай че в този момент сме бързи с приключването на предлагането, ще можем да раздадем първия милиард към 1 юли. Така че зависи от нас. В нашите ръце е. Ако сме бързи, ще има съответни дейности през лятото ", сподели Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия.

Според проекта на Брюксел 90% от постъпленията ще преминат през Европейския фонд за мир - скица, която отчасти възвръща разноските на страните членки за даренията на оръжия за Украйна, до момента в който останалите 10% ще финансират следвоенното възобновяване на страната. Трудно е да се каже по какъв начин България може да се впише в този развой, при изискване, че замразяването на съветските активи на национално равнище към момента е под въпрос.

" Това, което липсва в България сега, е признат закон, който да разрешава да се замразяват активите и надлежно да се ръководят. Така че подобен законопроект има квалифициран, от сътрудници от " Демократична България ", само че той не е обсъждан, не е признат в Народното събрание ", изясни Николай Денков, министър-председател в оставка.

Законопроектът е подготвен от близо година, само че още чака да влезе в пленарна зала.

" Това, което към момента ни липсва, е цялостната политическа поддръжка в границите на Народното събрание. Надявам се, че ще я намерим, тъй като България ще стане една от дребното страни в Европейски Съюз без такова законодателство и в този случай става дума за използване на европейски правилник. Има много съветски парцели в границите на страната ни, доста активи и България просто би трябвало да си свърши уговорката, който е стихотворец ", сподели Ивайло Мирчев, народен представител от ПП-ДБ.

Мирчев няма подозрения, че законопроектът ще бъде импортиран в комисия още напролет и, въпреки и просрочен, може да бъде признат бързо. Стига Народното събрание да продължи да работи.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР