Възможно ли е вулканичен остров сред ледовете и във формата

...
Възможно ли е вулканичен остров сред ледовете и във формата
Коментари Харесай

Вулкан на Антарктида може да крие улики за живота на Марс

Възможно ли е вулканичен остров измежду ледовете и във формата на подкова да дава отговор на загадката какъв е животът на Марс? С огнено минало и ледено настояще антарктическият остров Дисепшън дава на откривателите улики за този вероятен извънземен живот, съобщи Агенция Франс Прес.

Дисепшън е част от архипелага на Южните Шетландски острови, на 120 км северно от Антарктическия полуостров. Той се характеризира с идеално кръглата си форма, а зад тесният морски вход се крие необятен залив, предпазен от вълнението и ледените ветрове.

Видеото е архивно!

Заливът, прочут като Порт Фостър, е открит от американски китоловци през 19-и век. Моряците идват тук, с цел да търсят леговище от бурите и айсбергите. Диаметърът му е към 15 км, като най-високата точка се издига на 539 метра и съвсем 60% от острова е затрупан с лед. 

Риба, крил, анемони и морски гъби оцеляват в тази неповторима екосистема под покрития със сняг вулкан, който е деен от хиляди години, отбелязва Агенция Франс Прес.

Последните изригвания през 70-те години унищожават научните бази, основани през предишния век, само че с течение на времето животът се завръща на остров Дисепшън.

Учените са уверени, че това място, където пингвини, тюлени и морски лъвове плуват в цялостно успокоение, има характерности, сходни на тези на Марс.

Изследването на намиращите се там микроорганизми, способни да устоят на температури до минус 28 градуса по Целзий, може да бъде ключ към опцията за битие на живот и отвън нашата атмосфера. Условията са " аналогични на тези на Марс, тъй като имаме планета с голяма вулканична интензивност (...), а сега там е доста студено ", изяснява пред Агенция Франс Прес испанският планетарен геолог Мигел де Пабло.

Анализът на скалите на остров Дисепшън ще способства за работата на инженерите, учените и астрономите, които към този момент изследват Червената планета благодарение на роботи.

" Това е най-хубавият вероятен метод за опознаване на Марс, като не стъпваме на тази планета ", добавя испанският академик. Де Пабло е професор в университета на Алкала и началник на мрежата за наблюдаване на замръзналата антарктическа почва.

Ръждясали остатъци от тогавашните научни бази към момента могат да се видят на острова с повърхност 89,5 кв. км, където има горещи извори.

На повърхността порастват неповторими мъхове и лишеи. Там гнездят и хиляди птици, демонстрират данни на Националния университет на Колумбия, който изследва приликите с Марс.

За Уилсон Андрес Риос, капитан на фрегата в колумбийския флот и откривател, измененията на остров Дисепшън, както и на Антарктида като цяло, могат да се обяснят с " еволюцията на човешката интервенция ", отбелязва Агенция Франс Прес.

В началото на предишния век островът е бил сцена на " разхвърлян лов " на тюлени и китове, споделя Риос, който е част от 10-ата колумбийска научна експедиция, отплавала от пристанището в Картахена към това отдалечено кътче на планетата.

През 1931 година прекратява активност норвежки цех за преправка на китова мехлем, а през 1944 година на острова се открива английска научна база след експедиция, подхваната по време на Втората международна война за окупиране на антарктическите територии, известна като интервенция " Табарин ". Чилийците също вършат научноизследователски станции тук.

След разрушителните изригвания през 1967 и 1969 година островът е разгласен за " земя на мира и научните проучвания ", една от особено предпазените интернационалните зони на Антарктида, отбелязва Агенция Франс Прес.

Под ревностния взор на откривателите хиляди туристи слизат от круизни кораби - събитие, което " обезпокоително се ускорява ", споделя историкът и учител по география Наталия Харамийо, теоретичен координатор на експедицията.

Въпреки че температурите на Марс са доста по-ниски - до минус 153 градуса Целзий, както настояват от НАСА, откривателят Де Пабло е уверен в приноса на острова за науката и за човечеството, което гледа към космоса.

През 2023 година експерти от НАСА стигат до заключението, че на Марс в миналото е имало климат с циклични сезони, който е бил удобен за развиване на живот. Те вършат тази констатация въз основата на доказателства, открити на Червената планета от самостоятелния уред " Кюриосити ", отбелязва Агенция Франс Прес.

Те също по този начин допускат, че мощното вулканично изригване е трансформирало атмосферата там и е довело до появяването на океани и реки, които по-късно са се изпарили.

" Условията на Антарктида могат да ни оказват помощ да разберем дали нужните за развиването на живота предпоставки биха могли или са съществували на Марс ", прибавя Мигел де Пабло.

" Не сме 100 % сигурни (в резултатите), само че това е метод да определим какво би могло да се случи (на Марс), или пък да изключим други вероятности ", споделя още той, представен от Агенция Франс Прес.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР