Възможно ли е без да имаш висше образование със степен

...
Възможно ли е без да имаш висше образование със степен
Коментари Харесай

Спипаха главен експерт от БСП с фалшива диплома

Възможно ли е без да имаш висше обучение със степен „ бакалавър”, напряко да завършиш и да вземеш тапия с магистърска степен? А по-късно с документа да те назначат на позицията „ основен експерт” в общинска администрация. На този парадокс се натъкна Нова телевизия.

Диплома за приключено висше обучение със степен „ магистър “ от Медицинския университет в Пловдив има и Десислава Йорданова. От документа се вижда, че през 2010 година съвсем с отличие тя е приключила специалността „ Обществено здраве и здравен мениджмънт”. Формата на образование е задочна.

Документът е с печата на тогавашните декан и ректор на университета и никога не буди подозрение за достоверността му.

Влизането за образование по тази магистърска степен задължава претендента да показа тапия за приключено най-малко бакалавърско обучение. Нещо повече би трябвало да си приложил тази тапия към набора от документи за кандидатстване за по-висша форма на образование.

През 2009 година Йорданова кандидатства в Медицинския университет с молба, в която с изключение на разписка за платена такса ползва и копие на тапия за приключено висше обучение стопанска система в ПУ „ Паисий Хилендарски “. Само че, от Медицинския университет не откриват такова копие на тапия.

„ Открихме служебна записка, предоставена от другия университет, в която се заявява от името на университета, че лицето е приключило такова обучение „ бакалавър”, в съответна компетентност на един от факултетите на този университет”, изясни актуалният ректор на Медицинския университет професор доктор Марияна Мурджева.



В служебната записка е посочено, че Десислава Йорданова има приключено висше обучение в ПУ „ Паисий Хилендарски “ във Факултет „ Икономика “- компетентност „ Маркетинг и мениджмънт”. В документите има няколко правописни неточности. Освен това от печата на документа не излиза наяве кой го издава. По-късно излиза наяве, че това е по този начин, тъй като е неистинен.

Става ясно, че Йорданова не е приключила във Факултета по „ Икономика “ в ПУ „ Паисий Хилендарски “, тъй като подобен не съществува там. Няма и такава компетентност „ Маркетинг и мениджмънт “, безапелационни са от управлението на университета.

В отговора на ректора на ПУ „ Паисий Хилендарски” професор доктор Румен Младенов се споделя: „ Фактологично – в „ Служебната записка “ е представен и факултет „ Икономически”, а в ПУ „ Паисий Хилендарски “ от разкриването му до момента има „ Факултет по стопански и обществени науки”, както нямаме цитираната бакалавърска компетентност „ Маркетинг и мениджмънт “, а единствено „ Маркетинг”.”

Десислава Йорданова твърди, че е приключила „ Стопанско ръководство “ в „ Стопански факултет “ към ПУ. Става ясно още, че от Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ не е издавана служебна записка на Десислава Георгиева Йорданова, тъй като университетът няма процедура да издава сходни бележки. Там се издава единствено „ Уверение “ върху бланка на Университета.



„ На дипломирани студенти може да бъде издадено „ Уверение “ върху бланка на Университета, съдържащо реквизити, избрани в „ Наредбата за държавни условия към наличието на главните документи, издавани от висшите учебни заведения “ (чл.15). “, изясняват в детайли от управлението на университета. „ Изключително неприятно сюрпризирана съм от този факт, че преди повече от 10 години от магистърските ни стратегии е влезнал да се образова студент, който е заявил, че е приключил преди този момент образование в степента „ бакалавър”, споделя ректорът.

"Наистина аз не съм била член на управлението тогава, преди толкоз доста години, ректор съм едвам от 10 месеца, в ръководството на университета вземам участие от 2011г. година като заместник-ректор…Мога да ви уверя, че за тези близо 9 години сме се стремили изобщо да нямаме такива гафове. Това, което следва да създадем, е в университета да назнача комисия, която да направи подробна инспекция на документите и въз основа на тази инспекция да се вземе решение оттук насетне какво да се направи с тази студентка, която е приключила съответната магистърска степен. “, споделя още професор доктор Мариана Мурджева.

В същото време Десислава Йорданова твърди, че има тапия за приключен бакалавър и дава обещание да ни я покаже.

Десислава Йорданова е ръководител на Районния съвет на Българска социалистическа партия - регион „ Западен” в Пловдив. На уеб страницата на партията във визитката ѝ е посочено, че е приключила висше обучение степен „ бакалавър “ в ПУ „ Паисий Хилендарски “ компетентност –„ Стопанско ръководство. “

В продължение на няколко дни тя дава обещание да изпрати фотоси на дипломата си от ПУ „ Паисий Хилендарски”. Междувременно дипломата ѝ в Медицинския съвет е анулирана с решение на Академичния съвет на университета.

В момента Десислава Йорданова работи в община Родопи в отдел „ Образование” като основен специалист „ Здравеопазване и обществени дейности”. За заемането на поста ѝ помогнала невалидната към този момент тапия от Медицинския университет.

„ Назначена е при започване на месец юни. Има показани за приключено висше обучение, компетентност „ магистър” в Медицинския университет, специалността е „ Здравен мениджмънт”. Аз съм извънредно сюрпризиран от това, от Вас го разбирам, че дипломата е анулирана. Нямах визия. Когато е кандидатствала, е била с естествена тапия за приключено висше образование”, изясни кметът на община Родопи Павел Михайлов.

Той добави, че откакто направи публична информация дали дипломата на Десислава Йорданова е анулирана, ще вземе съответни ограничения.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР