Възможно е сливане на държавната Българска банка за развитие (ББР)

...
Възможно е сливане на държавната Българска банка за развитие (ББР)
Коментари Харесай

Възможно е обединяване на ББР и Фонда на фондовете

Възможно е обединение на държавната Българска банка за развиване (ББР) и Фонда на фондовете, който ръководи финансовите принадлежности на Европейския съюз. Това стана ясно по време на съвещанието на икономическата комисия в Народното събрание, на което се обсъждаше подписания контракт сред България и Европейската капиталова банка (ЕИБ) за осъществяване на разбор на активността на двете институции за оптимизацията им.

Европейска инвестиционна банка ще изготви един прелиминарен отчет с насоки до 3 месеца и един финален до 8 месеца.

Какво ще се случи след отчета? Ще има няколко варианти, които Европейска инвестиционна банка ще ни предложи за развиването на тези институции, като те включват разнообразни разновидности. Някои от тях включват и сливане на двете институции “, разяснява по време на комисията заместник-министърът на нововъведенията и растежа Мартин Гиков.

Той аргументира догатката си с обстоятелството, че и двете институции оферират гаранционни артикули и по този начин за ползвателите било объркващо с кого и по какъв начин да се работи.

Ако има една институция, може би ще бъде по-лесно и ясно за пазара кой и какво предлага “.

Той уточни също по този начин, че разноските за ръководство на двете сдружения съставляват към 13% от активите, които те ръководят. Гиков направи съпоставяне със същия индикатор при трите най-големи банки в България – Обединена българска банка, Уникредит Булбанк и Банка ДСК, при които това съответствие е 2% по негови калкулации.

Тоест сигурно би трябвало да има някаква оптимизация, с цел да се продължи напред “, уточни зам.-министърът.

Разбира се, вариантите, които ще бъдат предписани от Европейска инвестиционна банка, нямат наложителен темперамент, а държавното управление ще реши кой е най-хубавият вид. Ще му е нужна обаче и поддръжка в Народното събрание за нужните законодателни промени.

Междувременно Министерството на нововъведенията и растежа е упълномощило на Световната банка да направи обзор на качеството на активите, което да обясни ситуацията на ББР и до каква степен е капитализирана.

Идеите за оптимизация на Българската банка за развиване и Фонда на фондовете станаха обществени през лятото, когато държавното управление разпореди на министъра на нововъведенията и растежа да откри интернационална финансова институция, която да изготви оценка на структурата и успеваемостта на двете финансови институции. Впоследствие, през ноември, Европейската капиталова банка разгласи, че ще се заеме със задачата. За да стартира действителни дейности обаче,, а процесът стартира с комисията по стопански въпроси.

През 2023 година с тласъка на по-високите лихви по заемите Българската банка за развиване регистрира почти 35 млн. лева облага. Това бе покрай миналогодишния резултат и доста по-добре отпреди две години, когато държавната финансова институция към момента бе на загуба.

Банката доби най-голяма известност през лятото на 2021 година при второто служебно държавно управление на президента Румен Радев. Тогава бе разкрито, че тя е раздала.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР