Възможно е скоро да залавяме престъпници с помощта на нов

...
Възможно е скоро да залавяме престъпници с помощта на нов
Коментари Харесай

Престъпниците ще бъдат залавяни с проби ДНК от въздуха

Възможно е скоро да залавяме нарушители благодарение на нов метод за взимане на ДНК проби – от въздуха. Опитните в занаята злодеи може и да знаят, че би трябвало да позабършат мястото на престъплението, в случай че желаят да не оставят следи – само че както самият въздух, по този начин и климатиците към момента могат да съдържат уличаващи ги улики.

Криминалистичните технологии се възползват от обстоятелството, че оставяме следи от ДНК на всички места, където минаваме – от слюнка, когато приказваме или кашляме, до мъртвите кожни кафези, и даже косата без корени може да даде ДНК – нещо, което преди се смяташе за невероятно. В продължение на десетилетия нарушителите са разпознати благодарение на дезоксирибонуклеиновата киселина, да вземем за пример от изхвърлени салфетки и проби от сперма, което е помогнало за разрешаването на безчет случаи. Тези скъпи доказателства обаче могат да се заличат относително елементарно.

Но в този момент в границите на ново малко по мащаби следствие бяха открити две основни места за намиране на биологични улики: климатиците, които рециклират въздуха в четири офиса и четири къщи, и въздухът в самите стаи. Помещенията са тествани на разнообразни шпации след разчистване и при друг брой хора, които са обитавали помещението за друг интервал от време.

Резултатите демонстрират, че човешка ДНК може да бъде открита и в двете среди: събраната от въздуха, е представителна за по-скорошно обитаване, до момента в който взетата от климатиците нормално е малко по-стара. Това значи, че мястото, на което е открита ДНК, може да ни подскаже по какъв начин този човек е употребявал пространството.

„ Проучването демонстрира, че човешка ДНК може да се събира от въздуха и от повърхности, които движат въздуха, като да вземем за пример климатици, и може да разпознава нормалните ползватели на пространството, както и чести гости “, пишат създателите. „ Вземането на проби от климатици може да се употребява за идентифициране на нормалните или дълготрайните ползватели на обещано пространство, а вземането на проби от въздуха може да помогне за идентифицирането на краткосрочните или скорошните ползватели на обещано помещение. Това може да помогне, в случай че има съмнения, че са били носени ръкавици или че мястото на закононарушението е било почистено. “

Макар и да е обещаваща криминалистична стъпка, създателите споделят, че са нужни спомагателни проучвания, с цел да се открият най-хубавите места за взимане на въздух в другите пространства, защото, в случай че има ДНК, тя не всеки път ще се появява на едни и същи места. Така че, в случай че сте нарушител, да внимавате.

„ Много малко евентуално е средностатистическият нарушител, даже и с криминалистични познания, да може изцяло да предотврати замърсяването на околната среда със своята ДНК “, споделя в изказване старши преподавателят по криминалистика в университета „ Флиндърс “ доктор Мария Горай.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР