Възможно е скандалът Катаргейт да е вдигнал летвата на общественото

...
Възможно е скандалът Катаргейт да е вдигнал летвата на общественото
Коментари Харесай

Падането на португалския премиер обърка плановете на евросоциалистите за висш пост в ЕС

Възможно е абсурдът " Катаргейт " да е вдигнал летвата на публичното мнение във връзка с толерантността към европейски политици, свързани с каузи за корупция. " Ако той [Коста] счита, че не може да бъде министър-председател, до момента в който това продължава, то явно не може да бъде и ръководител на Европейския съвет, до момента в който това продължава ", съобщи евродепутатът от Зелените Даниел Фройнд. Германският народен представител съобщи, че работата на ръководителя на Европейския съвет е " доста по-силна ", тъй че " тази служба би трябвало да бъде предпазена още повече от всевъзможен риск за репутацията ".

Обадете се на Педро Санчес! Не, почакайте...

Най-очевидната опция на Коща беше испанецът Педро Санчес, за който се говореше, че е главен кандидат за поста общоприет секретар на НАТО през юни предходната година, когато изглеждаше, че е жертван да бъде определен в Испания.

Невероятно, само че Санчес излезе от летните избори с изгледи да остане на поста си, а в четвъртък си обезпечи решаващата поддръжка, от която се нуждаеше, с цел да остане на власт като министър-председател на Испания, от каталунската сепаратистка партия " Хунт ".

Петнадесетте седмици на мъчителни пазарлъци с други леви партии - и, което е сериозно, предлагането за прошка на каталунските сепаратистки заговорници - през които мина Санчес, евентуално са предвестител на провокациите, пред които ще се изправи през идващия мандат.

Неговото държавно управление на малцинството ще се нуждае от поддръжката на голям брой районни и сепаратистки партии с извънредно разнообразни философии, с цел да приема закони.

" За това държавно управление ще бъде доста мъчно да одобри каквито и да било закони. Политическата динамичност ще бъде извънредно комплицирана ", споделя политологът Пабло Симон.

С раздробена коалиция и изправен пред непрекъснати офанзиви от страна на дясната съпротива, която намерено слага под въпрос легитимността му да ръководи, Санчес може да бъде изкушен от по-удобен и почитан пост в Брюксел.

" В момента Испания е в добра интернационална позиция: След Германия Испания е най-важната страна в Европейски Съюз, в която на власт е социалист ", споделя Симон. " След като Коща е отвън играта, кой може да каже какво би било бъдещето на Санчес? "

Напускането на Санчес безспорно ще хвърли в безпорядък испанската левица, защото няма явен правоприемник. Но като се има поради, че опцията за продуктивно ръководство наподобява оскъдна, той може би няма да се замисля прекалено много върху бъркотията, която ще остави след себе си.

Списъкът Б

Други имена на сегашни или някогашни социалистически министър председатели са по-малко явни кандидати за висши длъжности в Брюксел.

Бившият финландски водач Сана Марин, едно от най-известните лица на социалистите, се сблъска с рецензии, откакто се причисли към Института " Тони Блеър " като стратегически консултант (тя също по този начин подписа контракт с компания за развлечения и ръководство на таланти).

Един от чиновниците на Европейски Съюз, поискал анонимност, защото не му е разрешено да приказва обществено, разказа Марин като " смутителка ", което допуска, че тя не е подобаваща за тази работа. Друго скандинавско име, датският министър-председател Мете Фредериксен, може да има проблеми да отбрани твърдата имиграционна политика на страната си пред други европейски социалисти.

Франс Тимерманс, някогашният тежък социалист в Европейската комисия, преди малко е напуснал Брюксел, с цел да се върне в Нидерландия. Ако завоюва изборите този месец, той ще министър председател на Нидерландия и надали ще желае да напусне, а в случай че не успее, в никакъв случай няма да е бил министър-председател, което е всекидневен аршин за висшия пост в Съвета.

Едно от имената, които от дълго време циркулират в коридорите на Брюксел, е това на някогашния президент на Европейската централна банка и някогашен италиански министър председател Марио Драги.

Човекът, който е считан за избавител на еврото, в този момент е претрупан от фон дер Лайен с правенето на отчет за това по какъв начин Европейски Съюз може да се оправи с намаляването на конкурентоспособността си в международен мащаб, което може да ускори още повече престижа му.

Въпреки това той се счита за отдалечен късмет по доста аргументи.

Откакто през 2009 година бе въведена ролята на ръководител на Европейския съвет на цялостно работно време, тя постоянно е била поверявана на политик, обвързван с някоя от партиите (първо белгиецът Херман ван Ромпой, по-късно полякът Доналд Туск, а в този момент Мишел) - а Драги беше технократ, а по-късно самостоятелен министър-председател. За социалистите ще се окаже мъчно да назначат човек, който не принадлежи към тяхната партия. Освен това остава неразбираемо дали дясноцентристкото държавно управление на Джорджа Мелони би подкрепило Драги.

За други някогашни министър председатели социалисти, като италианския Паоло Джентилони и шведския Стефан Льовен, е минало доста време, откогато са напуснали масата на Европейския съвет, и те могат да се сблъскат с сходни проблеми, с цел да си обезпечат поддръжката на своите дясноцентристки държавни управления.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР