Възможно е през лятото да настъпи нова вълна на COVID-19

...
Възможно е през лятото да настъпи нова вълна на COVID-19
Коментари Харесай

Ръст на COVID случаите до дни заради новите щамове

Възможно е през лятото да настъпи нова вълна на COVID-19 по сходство на това, което се случва във Англия. Това съобщи на брифинг шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова по отношение на оповестените днес седем случая на Делта вариант, прочут като индийски вид на COVID-19 и един случай Бета вид прочут като южноафрикански вариант. По думите й Делта разновидността е с 60% по-заразен от английския вариант.

Бета разновидността пък е засечен при чужденец, краткотрайно пребиваващ у нас. Той е бил с леки признаци и е карантиниран. При останалите – болни с делта вид, също признаците са били леки  и те са на домашно лекуване. Предстои задълбочено изясняване на връзката сред тях и техните контактни лица. Един болен е бил приет в болница и е бил в тежко положение – с двустранна пневмония и с потребност от използване на кислородна терапия. Пациентът към този момент е без признаци и е в положително положение. 

Потвърдените нови случаи на пациенти с индийския вид са сътрудници – работят в " Столичен електротранспорт "

" Очакваме случаите да набъбнат в близко бъдеще у нас, тъй като инфектираните са били контактни с други хора ", съобщи проф. Христова. Попитана дали от центъра предлагат въвеждане на по-строги противоепидемични ограничения, тя отговори: " Нека да забележим по какъв начин ще се развие обстановката. При всички случаи персоналните противоепидемични ограничения би трябвало доста крепко да се съблюдават и да не се отпускаме от това, че като цяло броят на случаите е намалял. "

По думите й  разпространяването на Британския вариант в България понижава. " Доскоро в София и в цялата страна беше 100% или да кажем 95-99% разпространяване на английския вид. В момента за София 70% ", осведоми здравният специалист и добави, че извадката е лимитирана. Тя още веднъж удостовери тезата, че изрично потвърдено е, че имунизациите работят задоволително ефикасно и против новооткритите разновидности на COVID-19.

От думите й стана ясно, че НЦЗПБ се секвенират единствено потвърдени с PCR проби. Според нея с приоритет би трябвало да се изследват проби от завърнали се от чужбина и позитивни за Коронавирус лица, от наново преболедували или имунизирани, които са се разболели. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР