Възможно е от 1 юли да се премахне евтината нощна

...
Възможно е от 1 юли да се премахне евтината нощна
Коментари Харесай

Нощната тарифа за ток отпада от 1 юли. А колко ще плащаме?

Възможно е от 1 юли да се отстрани евтината нощна цена и семействата да заплащат тока по идентична цена.

" От 1 юли отпада ролята на публичния снабдител, която играеше НЕК. Това няма да дава опция на крайните доставчици да основават опция за по-ниска нощна цена. Евтината сила е в обедните часове на денонощието, тъй като тогава фотоволтаичните централи създават най-вече електрическа сила ", разяснява някогашният длъжностен зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в " България заран ".

От думите му стана ясно, че от 1 юли базовата цена ще се дефинира от държавното управление или Народното събрание. Ще се плануват обезщетения за потребителите и надбавка за електроразпределителните сдружения, която се предлага да бъде нормирана в границите на 7%.

" Компенсациите ще се постановат, в случай че цената на проведения борсов пазар през годината надмине препоръчаната от Министерския съвет или Народно събрание базова цена. Това ще е за половин година, до края на 2024 година Парите за тези обезщетения ще се обезпечават от Фонда за енергийна сигурност, където би трябвало да бъдем доста деликатни за приходите. Ще забележим какво би се случило, в случай че фондът не може да задоволи нужните обезщетения ", сподели още Божков пред Bulgaria ON AIR.

Според него цената на енергийната борса се колебае, само че няма учредения да се чакат внезапни скокове в цените на електрическата енергия. Изцяло цените за бита ще се дефинират от борсовия пазар, а обезщетенията ще бъдат единствено за енергийно бедните, посочи гостът.

Божков е на мнение, че огромна част от евросредствата, които са планувани за рационализация на мрежата, би трябвало да отидат за цифровизация, с цел да може да се регистрират в границите на 15 минути потребленията на всички и да се синхронизират - да се знае какъв брой е създал производителят и какъв брой е потребил потребителят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР