Възможно е единодушно решение на 27-те държави-членки на ЕС за

...
Възможно е единодушно решение на 27-те държави-членки на ЕС за
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Единодушие за финансовата помощ за Украйна е възможно

Възможно е единомислещо решение на 27-те държави-членки на Европейски Съюз за актуализиране на европейския бюджет, което ще подсигурява обещаната от Брюксел финансовата помощ за Украйна. Това сподели в Екологичен потенциал ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. На последната среща на върха през декември министър председателят на Украйна блокира измененията в бюджета и помощта за Украйна. На 1 февруари европейските водачи ще заседават изключително, с цел да се опитат да одобрят измененията в бюджета и помощта за Украйна.

В Европейския парламент в Страсбург се организира през днешния ден спор за върховенството на закона в Унгария и опитите на страната да изнудва Брюксел посредством налагане на несъгласие върху значими европейски решение против искане за отблокиране на еврофондовете за страната.

Част от европейските депутати упорстват за лишаване на гласа на Будапеща в Европейския съвет като продължение на процедурата по член 7, която беше задействана против Унгария поради проблемите върховенството на закона. Някои от евродепутатите упорстват за това на Унгария да бъде отнето правото да поеме ротационното председателството на Съвета на Европейски Съюз на 1 юли тази година. Някои евродепутати упорстват и за оставка на Европейската комисия, в случай че не е в положение да се оправи с изнудването от страна на Будапеща.

През декември Европейска комисия отблокира част от замразени европейски средства за Унгария в размер на към 10 милиарда евро, което беше възприето като договорка с Орбан и опит да бъде обезпечена поддръжката му за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз с Украйна.

Урсула фон дер Лайен сподели през днешния ден в Екологичен потенциал, че Европейска комисия употребява всички принадлежности, с които разполага за отбрана на европейските полезности. Тя напомни, че предишния май Унгария е приела нов нов закон за правосъдната промяна в отговор на рекомендации от страна на Брюксел и условия, свързани с изплащането на кохезионните фондове. Според нея новият закон укрепва правосъдната самостоятелност и ограничавания опцията за политическа интервенция в правосъдната система. " Това поискахме и Унгария го извърши ", сподели ръководителят на Европейска комисия и изясни, че поради това това са били размразени и част от фондовете през декември. В същото обаче остават замразени към 20 милиарда евро остават замразени. Фон дер Лайен изясни, че те са блокирани поради опасения по отношение на правата на LGTBIQ, академичната независимост и правата на леговище и ще даде обещание средствата да останат блокирани, до момента в който Унгария извърши изискванията на Брюксел.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР