Възможно е да имате психическо или физическо заболяване, в който

...
Възможно е да имате психическо или физическо заболяване, в който
Коментари Харесай

Топ 7 скрити причини за умора, които не са свързани със съня

Възможно е да имате психическо или физическо заболяване, в който случай е доста значимо да се вслушвате в признаците на безсилие на тялото си и да потърсите в точния момент професионална помощ. Какви са скритите аргументи, заради които може да изпитвате възприятие на отмалялост - EatingWell пише за това.

Чувството за отмалялост може да е резултат от физически или душевен процеси в тялото, а постоянно и двете, споделя Уилям У. Лий, MD. От физическа страна може да бъде:
Умора от липса на сън;Мускулна отмалялост след интензивни тренировки;Изчерпани енергийни запаси. Неадекватното хранене и хидратация могат да доведат до чувство за ниска енергия;Хормонални неуспехи. Това може да повлияе на естественото произвеждане на мелатонин в тялото, което въздейства на циркадния темп.
В психическото пространство умората може да се прояви посредством:
Нарушение на естествената интензивност на невротрансмитерите;Психично разстройство, което понижава настроението и вследствие на това енергията;Прекомерен стрес. Кой има време за физическа сила, когато се пробвате да потушите толкоз доста психически пожари;Емоционално изтощителни ситуации.
Ако се чувствате изтощени прекомерно постоянно, един от тези фактори може да е повода.

Дехидратация

Дехидратацията е постоянно срещан проблем при заетите хора, които постоянно се усещат изтощени без забележима причина.

„ Заетите хора от време на време не помнят да пият задоволително вода през целия ден. Когато сте обезводнени, кръвното ви налягане може да спадне. Това значи, че по-малко кръв доближава до мозъка и мускулите ви, което води до възприятие на отмалялост “, споделя Лий.

Решение: Пийте повече вода и яжте повече храни, които съдържат вода. Трябва да пиете задоволително течности, тъй че урината ви да има светложълт цвят.



Снимка: Freepik

Дисбаланс на хранителни субстанции

„ Небалансираното хранене става все по-проспериращо и доста хора не употребяват задоволително калории, с цел да задоволят ежедневните си енергийни потребности “, изяснява диетологът Патриша Банан. В резултат на това " ниските равнища на желязо, витамин D и витамин B12 могат да ви накарат да се чувствате изтощени, тревожни и слаби. "

Решение: Съсредоточете се върху салдото, поучава Банан: „ Най-добрият метод към храненето за поддържане на сила е да включите примес от комплицирани въглехидрати, здравословни мазнини и постни протеини във всяко хранене. “

Стрес и безпокойствие

„ Въпреки че тревогата може да се прояви като „ угриженост “ или повтарящи се мисли, тя лишава силата ви и може да ви накара да се почувствате изтощени. Тревожният разум се пробва да си почине по най-хубавия метод. Все едно да оставите колата си да работи на луфт през нощта, вместо да изключите мотора. “, — изяснява Банан.

Решение: Намерете постоянна позиция и се концентрирайте върху дишането си. Това ще ви помогне да си върнете фокуса. „ Оптималното дишане е дълбокото коремно дишане. Когато сте уплашени или тревожни, дишането постоянно остава незадълбочено и фокусирано в гърдите, което изисква повече сила и доставя по-малко О2 “, споделя специалистът.

Коремното дишане, известно още като диафрагмено дишане, може да помогне за контролиране на нервната система и да понижи физиологичната реакция на тялото към стрес. Следващия път, когато почувствате стрес или терзание, което изтощава силата ви, поставете ръката си на корема си и се концентрирайте върху дълбокото дишане.



Снимка: Freepik

Депресия

Много други хора изпитват някои признаци на меланхолия без публична диагноза. „ Някой, който е депресиран, е най-вероятно да се усеща изтощен, демотивиран и отпаднал “, споделя Лий.

Решение: Най-добрият метод да се справите с умората, обвързвана с депресията, е да лекувате самата меланхолия, поучава Лий: „ Това може да се направи благодарение на композиция от способи, в това число терапия, приемане на антидепресанти, възстановяване на вашата диета и метод на живот и приемане на професионална помощ за елиминирайте тригерите за меланхолия. "

Посетете Вашия доктор за самостоятелен проект за лекуване и ориентиране към психолог, психиатър, терапевт или съветник.

Бременност или хормонален дисбаланс

Умората е един от най-честите признаци на хормонален дисбаланс, споделя Банан. Ниските равнища на прогестерон могат да попречат на съня ви, а високите равнища могат да причинят отмалялост. Естрогенните промени, които се случват с менопаузата, също могат да навредят на съня и силата.

„ Бременност, кърмене, след раждане, лекуване на неплодородие и менструален цикъл са влакчета за вашите хормони, които изпращат енергийните ви равнища до връх и спад; постоянно без предизвестие “, споделя Банан.

Решение: Вашият най-хубав проект за офанзива е да говорите с вашия доктор или акушер-гинеколог, обяснява Philip J. Cozzi, MD. Ако е належащо, те могат да създадат кръвен тест и да сформират проект за деяние, който ще ви помогне да възстановите равнищата на хормоните и силата си.



Снимка: Freepik

Анемия

„ Анемията може да бъде породена от кървене, в това число тежко менструално кървене, бъбречно заболяване, хронични болести като рак и недостиг на желязо “, споделя Лий.

Анемията е изключително постоянно срещана измежду дами в пременопауза, хора с храносмилателни разстройства и тези, които не ядат задоволително хранителни източници на желязо.

Решение: Лечението на свързаната с анемия отмалялост е да се обърне внимание на повода за самата анемия, която постоянно е обвързвана с желязото. Вашият доктор може да ви помогне да определите точната причина. Един елементарен кръвен тест може да диагностицира анемия. След това Вашият доктор може да предложи добавки с желязо и да поправя диетата Ви.

Хронични заболявания

Има и доста медицински положения като сърдечна непълнота, фибромиалгия, автоимунно заболяване, заболяване на щитовидната жлеза, бъбречно заболяване, чернодробно заболяване и доста други, които могат да причинят хронична отмалялост.

Решение: Изключително значимо е да получите самостоятелно лекуване за вашето характерно положение, както за самото заболяване, по този начин и за умората, обвързвана с него. Ето за какво е значимо постоянно да проверявате тялото и да посещавате доктор.



Снимка: Pexels

Как да отличим елементарната отмалялост от хроничната?

Умората нормално е относително краткотрайно, субективно положение и постоянно може да бъде сведена до най-малко посредством осъществяване на избрани промени в държанието, като сън, диета и баланс сред работа и персонален живот.

Това е доста друго от синдрома на хроничната отмалялост, именуван още миалгичен енцефаломиелит (МЕ), който продължава повече от шест месеца и не изчезва с отмора на легло или понижаване на ежедневните действия с по-малко от 50%.

Освен че се усещат извънредно изтощени, хората, които страдат от синдром на хроничната отмалялост, постоянно изпитват болки в мускулите и ставите, замъгляване, затруднена централизация, нарушаване на паметта, интензивен пулс и световъртеж.

Този материал е единствено за осведомителни цели. Ако имате проблеми, свържете се със експерт.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР