Възможно е България да продава природен газ на Украйна, но

...
Възможно е България да продава природен газ на Украйна, но
Коментари Харесай

Енергийни експерти: Договорът с „Боташ“ е подписан некомпетентно

Възможно е България да продава природен газ на Украйна, само че договорът с турската компания „ Боташ “ е подписан некадърно. Такова мнение показаха в ефира на Euronews Bulgaria енергийните специалисти Красимир Манов и Явор Куюмджиев. Според тях украинската страна най-вероятно ще закупи нуклеарните ни реактори, които бяха предопределени за АЕЦ „ Белене “.

Красимир Манов:

Възможно е да продаваме газ на Украйна, само че турската страна не присъстваше на Solidarity link, а и азерската страна няма такива количества, че да докарва потреблението на Украйна. Тези количества ще се взимат от Русия , в случай че би трябвало да се докарват до Украйна.

Направен е вече газопроводът да е реверсивен, само че тежка непросветеност обаче е по какъв начин е подписан този контракт с „ Боташ “ . Представиха го като заплашителен триумф този контракт, а той е заплашителен неуспех. Много странни условия има към този реактор.

Правителството на Борисов ни вкара в това с този реактор, досега сме похарчили към 3 милиарда по разходи за него и закупуването му, а ще вземем 500-600 млн. лева при продажбата му. Време е да дойдат хора на власт, за които им пука и да спре заграбването на парите на данъкоплатците. Количествата на газ у нас ги има, на територията на Монтанска област и още няколко места, но точно господин Добрев вкара мораториум с цел да не намираме тези находища. За да сме подвластни с доставките от нефт и газ от Русия. 

 

 

Явор Куюмджиев:

Идеята е прелестна, само че първо,  трансбалканския т  газопровод би трябвало да бъде преправен, той не стига до Украйна сега . И второ, ние ли ще продаваме на Украйна или Боташ и ние ще сме директна страна? Да кажат дали по тази причина са подписали контракта с Боташ. Некомпетентно е подписан контракт ът.

Ние сега изискуем 2.5 милиарда лева на Турция, тъй като този газ за 12 години, който сме си купили, не ни би трябвало.  Трябва в този момент да му търсим пазар.

Когато ти дават нещо за 500-600 милиона, когато коства иначе няколко милиарда, и още повече, когато не го плащаш ти най-вероятно ще го вземеш. Най-вероятно Украйна ще вземе тези реактори, тъй като е доста преференциално като договорка, само че за нас не е въобще да се дават за такива пари. Дали ще ги употребяват обаче - не е ясно. Не знаем дали тези реактори ще паснат на техния модел атомни електроцентрали. Не мисля, че те ще паснат. Те са по-големи от техните модели. Нямам концепция какво ще вършат тези реактори. Няколко пъти към този момент господин Добрев споделя, че има газ в Черно море, само че не се случва. Ако има такива количества, каквито приказва, ще станем Кувейт на Балканите, само че едва ли .  

 

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР