Възможна е контраатака, но Пакистан се опасява, че ще бъде

...
Възможна е контраатака, но Пакистан се опасява, че ще бъде
Коментари Харесай

Ще отвърне ли Пакистан на въздушните атаки на Иран

В ъзможна е контраофанзива, само че Пакистан се притеснява, че ще бъде замесен в по-широк спор. Вместо това Пакистан може да ускори връзките си със противниците на Иран, споделят анализатори. Това оповестява Al Jazeera. 

Анализаторите предизвестяват, че въздушните офанзиви на Иран във вторник вечерта на пакистанска територия в югозападната провинция Белуджистан заплашват да въвлекат Исламабад в по-широк районен спор по-малко от месец преди националните избори.  

Според изказване на пакистанското министерство на външните работи бомбардировките, които съгласно Иран са били ориентирани против въоръжената формация “Джаиш ал-Адл ” (Армия на справедливостта), са довели до гибелта на минимум две деца, а други трима са ранени. Министерството съобщи, че " изрично осъжда " случая, който се е случил покрай граничния град Панджгур, наричайки го нарушаване на пакистанския суверенитет, и предизвести Иран за " съществени последствия ".  

Но какви биха могли да бъдат тези последици? 

Засилен двустранен ангажимент 

Нападенията съответстваха със засиленото взаимоотношение сред пакистански и ирански публични лица, както цивилни, по този начин и военни, през последните дни.  

Часове преди иранските самолети да пуснат бомбите над Белуджистан, пакистанският длъжностен министър-председател Анвар-уль-Хак Какар се срещна с иранския министър на външните работи Хосейн Амирабдоллахиан в границите на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария. 

Временно изпълняващият длъжността министър на външните работи на Пакистан Джалил Абас Гилани се срещна със специфичния представител на Иран по въпросите за Афганистан Хасан Казми Куми в Исламабад по-рано тази седмица. Двамата разискаха нуждата от " засилена съгласуваност за районната непоклатимост ". 

Двете страни участваха и в еднодневно военноморско обучение на 16 януари в Персийския залив и Ормузкия пролив. 

Въпреки тези неотдавнашни задължения и решението от 2022 година на двете страни да образуват взаимна работна група за ръководство на границите, конфликтите от дребен мащаб по границата остават непрекъсната опасност.  

През декември иранските медии оповестиха, че вътрешният министър на страната е отправил предизвестие към Пакистан да спре групировката “Джаиш ал-Адл ” да прави набези в Иран, след гибелта на 11 служители на реда в югоизточния град Раск в иранска провинция, която граничи с Пакистан. 

Pakistan should retaliate,
Pakistan first
So we should give double dose to iran
— Waleed Zafar (@waleed4259)
През май 2023 година шестима ирански граничари бяха убити при конфликти наоколо до границата с Пакистан. Месец по-рано четирима пакистански бойци също бяха убити при трансгранична пукотевица в пакистанската провинция Белуджистан. 

Страните имат обща граница с дължина към 900 км в югозападната част на Пакистан и югоизточната част на Иран. Те се упрекват взаимно, че дават леговище на въоръжени групировки. 

Пакистан е изправен пред продължаващо десетилетия въстание на белуджийски бунтовници, които желаят да се отделят.   

От друга страна, Иран изиска от Пакистан да предприеме дейности против “Джаиш ал-Адл ” сунитска въоръжена формация, която се е насочила към ирански публични лица, съгласно известията с искане за по-добри условия на живот за хората в най-бедната провинция в страната. 

Нападението на Иран на пакистанска територия в миг, когато войната на Израел в Газа заплашва да се популяризира в района, заслужава премислен отговор, споделя Мошараф Зайди от основания в Исламабад мозъчен концерн Tabadlab. Наскоро Иран също предприе набези на територията на Сирия и Ирак.  

" Досегашният отговор на Пакистан е тъкмо подобен, какъвто би трябвало да бъде. Иранците се стремят да провокират ненужна реакция. Истинският риск сега е по-широката заплаха Пакистан да бъде замесен в спор, в който не е основно настоящо лице ", сподели той пред Al Jazeera. 

Военен отговор? 

От друга страна, Камран Бохари, старши шеф на основания във Вашингтон Институт за тактики и политика " Нови линии ", съобщи, че Пакистан може да отговори със лични офанзиви - въпреки че това може да значи евентуално по-дългосрочен спор за Пакистан. 

" След Афганистан на запад и Индия на изток, това може да докара до спор на трета граница. Не съм доста сигурен дали Исламабад е подготвен за това ", споделя той пред Al Jazeera. 

Пакистан привиква иранския първи посланик в Исламабад, с цел да изрази своето неодобрение. Ихсанула Типу, анализатор в региона на сигурността, съобщи, че чака Пакистан да работи както върху дипломатически отговор, по този начин и да прегледа евентуални благоприятни условия за боен отговор. 

" За да може Пакистан да отвърне на удара, би трябвало да има съображение. Той може да направи обществено опрощение по дипломатически път. Ако тези старания се провалят, Пакистан може да обмисли и боен отговор на иранската офанзива ", споделя Типу пред Al Jazeera. 

Anyone else confused as to why the fuck Iran would do this in Pakistan, yet they are showing restraint when it comes to Gaza?
— RizilienceOnX (@RizilienceOnX)
Типу, който е шеф на The Khorasan Diary, новинарски и проучвателен портал, който наблюдава и проучва въпросите на сигурността в района, изрази изненадата си от ескалацията от страна на Иран макар продължаващия спор в района на Близкия изток. 

Той съобщи, че дейностите на Иран ще имат дългогодишен резултат и последствия за двустранните връзки както в областта на политиката, по този начин и в областта на сигурността.  

Бохари съобщи, че иранските въздушни офанзиви биха могли да подбуден Пакистан да търси " по-голямо доближаване " със Съединените щати, Саудитска Арабия и Турция. 

" Всяка от тези страни има интерес да се увери, че Иран е въздържан. Нападението против Пакистан е единствено един от детайлите на по-широката иранска борба със Съединени американски щати ", споделя той. 

" Техеран вижда Пакистан като пешка в тази високорискова игра на близки диалози с Вашингтон ", добавя Бохари. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР