Възлюбени в Господа братя и сестри, В деня, когато светата

...
Възлюбени в Господа братя и сестри, В деня, когато светата
Коментари Харесай

Митрополит Григорий благослови врачани по случай Въведение Богородично

Възлюбени в Господа братя и сестри,
В деня, когато светата Христова Църква отбелязва празника Въведение на Пресвета Дева Мария в храма и който е избран за Ден на християнското семейство и православната юноша, отечески се обръщам към вас с архипастирски благослов и пожелания за мир, наслада и обич в Светия Дух, за благословени дни за всяко християнско семейство и всеки дом в богохранимата Врачанска епархия.
Нека празникът на Въвеждането в храма на Пресвета Богородица ни въодушеви към още повече старание в нашия всекидневен християнски живот и героизъм. Нека следваме нейния образец за цялостно посвещаване и отдаване на Бога, с цел да бъдем всецяло Христови в нашите сърца и каузи.
Вслушвайки се в думите на Спасителя, Който назовава християните „ солта на земята “ (Мат. 5:13), да откликнем на Неговия евангелски вик: „ Тъй да светне пред индивидите светлината ви, та да видят положителните ви каузи и да популяризират Небесния ваш Отец “ (Мат. 5:16). Наистина, ние сме рожби на Светлината и на Всеблагия и Всемилостив наш Отец и не можем да не демонстрираме това с живота и делата си.
В днешния свят, когато освен фамилията, само че и цялото общество минава през невиждана до момента рецесия на полезностите и на духовните ориентири, наша насъщна потребност е да погледнем още веднъж към облиците на света Богородица и на нейния Божествен Син и да се вслушаме поновому в оставения ни от Него Нов завет, който е Завет на любовта. Подражавайки на тяхното примирение и отдаденост, дано покажем, че християнската ни религия е жива и действена и че пътят, посочен от нашия Господ Иисус Христос, е в действителност правилен и избавителен и води към безконечния живот и към Царството на светлината.
Да оставим настрани суетното и преходното, и по съвета на Спасителя да събираме нашите съкровища не тук, долу, на земята, а горе, на небесата, като облагородим нашите души и сърца с придобиването на непреходните християнски добродетели. За всичко това и за още доста друго избавително и истинно ни припомня през днешния ден празнуваният от Църквата празник. Напомня ни, че и ние имаме грижата и отговорността да въведем в Божия храм освен себе си, само че и нашите деца, за които в дните на Своя земен живот Господ е проявявал изключителна грижа. Неслучайно Той ги сочи на нас, възрастните, като образец за примирение и като най-достойни наследници на Царството Божие.
По молитвите на Пресвета Богородица и на всички Божии светци и наши небесни молитвени покровители, Божията берекет и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!
Честит и блажен празник!
† Врачански митрополит Григорий
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР