Въздушни удари по сирийски правителствени войски и бойци на Хизбула,

...
Въздушни удари по сирийски правителствени войски и бойци на Хизбула,
Коментари Харесай

Die Zeit: Въоръженото въстание срещу Асад се провали, но борбата за разделяне на Сирия започна

Въздушни удари по сирийски държавни войски и бойци на „ Хизбула ”, свален сирийски бомбардировач и ирански безпилотници – през последните седмици борбата сред американските военни и правилните на Дамаск сили зачестиха, написа Die Zeit. Някои смятат, че това е началото на открита битка за власт сред Москва и Вашингтон, само че в реалност по подобен метод Съединени американски щати се пробват да провалят проектите на Техеран по основаване на сухопътен кулоар от Иран през Ирак и Сирия до Средиземно море, смята създателят на обявата Андре Бьом. Американците се пробват да не позволен това, само че към този момент не знаят по какъв начин, а „ войнствената изразителност и неналичието на тактика е рискова примес, изключително в Сирия”, продължава изданието.

Сега войната в района мина в трети стадий. Въоръженото въстание срещу режима на Асад не съумя, въпреки че в някои елементи на фронта към момента се водят боеве. Мултинационалният лов” на ИД продължава.

В същото време „ междурегионалната битка за геополитическо делене на Сирия към този момент започна”, отбелязва създателят. Основно тя се води на изток в страната, където минават два газопровода, значими автомобилни автомагистрали, хидроелектроцентрали и най-плодородните територии.

Разделянето на страната е неизбежно, това го схващат всички страни в спора. Руският проект за основаване на зони на деескалация отразяват фактическото състояние.

С американска помощ и при изискване за обезпечаване на надзор над въздушното пространство на тези територии, които „ до момента бяха подложени на бомбардировки от силите на Асад”, може да се трансфорат в същински зони за сигурност на гражданското население.

Има данни, че Москва е загатнала за подготвеност да даде на Съединени американски щати надзор над южните зони за деескалация, твърди Die Zeit.

Ако този сюжет бъде осъществен, то Иран ще получи собствен сухопътен кулоар, а сирийските кюрди ще имат самостоятелен регион в североизточната част на страната, изяснява Бьом. Режимът на Асад ще резервира контрола над огромните градове като Алепо, Хама, Хомс и Дамаск, както и съвсем цялата територия сред тях. Като премия за помощта на държавните сили ливанската „ Хизбула” ще получи сектор земя на границата с Ливан.

Засега не е известно какво ще стане с провинция Идлиб, където се концентрира опозицията и живеят стотици хиляди вътрешни бежанци. ИД ще загуби Ракка и Мосул, ще отстъпи надълбоко на своя територия и ще се придържа към тактиката на изгорената земя. Терористичната формация обаче няма да загуби изцяло своето въздействие. Нейната орис ще зависи от това дали джихадистите ще съумеят още веднъж да се показват като бранители на притесняваните сунити, какъв мащаб и форми ще придобие шиитско-иранския курс към агресия. Също по този начин е значимо до каква степен добре останалите под контрола на опозицията региони ще бъдат предпазени от режима на Башар Асад, прибавя Бьом.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР