Въздухът в Пловдив е чист. Най-високата концентрация на фини прахови

...
Въздухът в Пловдив е чист. Най-високата концентрация на фини прахови
Коментари Харесай

Шефът на Чистота категоричен: Въздухът в Пловдив е чист!

Въздухът в Пловдив е чист. Най-високата централизация на фини прахови частици през днешния ден е измерена в 08:00 ч. – 35 микрограма на пространствен метър, в 09:00 ч. тя пада на 20 микрограма, а в 11:00 ч. – на 18 микрограма. В тези граници се движат индикаторите през целия ден, като са аналогични и в двете контролно-измервателни станции – " Каменица “ и в регион " Тракия “. Това съобщи шефът на Оперативна програма " Чистота “ Иван Стоянов във връзка ранглисти в задгранични уеб сайтове, които слагат Пловдив измежду градовете с най-мръсен въздух в Европа, че даже и в света.

Той е безапелационен, че действителни са само резултатите от формалните две станции в Пловдив, сложени съгласно всички условия на Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната организация по околна среда. Само тези станции са калибровани и обективно регистрират всички планувани по закон индикатори.

" Регистрирани в Сърбия и Швейцария уеб сайтове, които през последния месец бяха представени от български медии, работят с показатели. В първия уебсайт да вземем за пример показателят на замърсеност се дефинира по данни на консуматори, които правят оценка от минус 2 до плюс 2, т.е. всеки жител може да даде някаква оценка съгласно персоналното си усещане или по други съображения ", изясни Стоянов.

" Швейцарският уебсайт, който през вчерашния ден сложи Пловдив измежду градовете с най-мръсен въздух в света, се базира на данни от сензор, който популяризира и коства 269 евро. Всеки може да си купи подобен сензор и да си го сложи до комина, в гаража или където си пожелае. Тези устройства обаче не са калибровани съгласно българските закони и стандарти и на тях не може да се разчита за представителна извадка – единствената представителна извадка е от двете станции в Пловдив, които на 15 ноември (четвъртък) регистрират централизация на фини прахови частици 20-30 микрограма на пространствен метър ", сподели Иван Стоянов.

Той увери, че качеството на въздуха в Пловдив се усъвършенства с всяка минала година и е несравнимо с 2009-а и 2010-а, когато имаше над 150 дни с превишение на фини прахови частици и централизация доста над нормите.

Ще се закупува още нова техника за общинските предприятия, а Община Пловдив продължава да влага в премахването на паважни настилки и цялостното възстановяване на инфраструктурата, което също оказва позитивен резултат върху чистотата на въздуха, добави шефът на " Чистота “ Иван Стоянов.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР