Възбрана над бившето училище в маданското село Вехтино наложи областната

...
Възбрана над бившето училище в маданското село Вехтино наложи областната
Коментари Харесай

Болница запорира селско училище

Възбрана над бившето учебно заведение в маданското село Вехтино наложи регионалната болница в Смолян. Актът на лечебното заведение е в резултат на завършилата правосъдна сага против пловдивски предприемач, която продължи повече от 10 години. Старото школо е негова благосъстоятелност. Възбраната е както върху постройката на учебното заведение с повърхност от 230 квадрата, по този начин и върху поземления парцел към него от 1958 квадрата.

С парцела се търсят приходи по цената на желае от 60 000 лв. против компанията на пловдивския предприемач - „ Дюкс “. Съдебната борба, която МБАЛ " доктор Братан Шукеров " - Смолян, завоюва, е за вила „ Здраве “ на Пампорово, чийто наемател бе пловдивчанинът Георги Петров.

Вилата „ Здраве “ е триетажна постройка със застроена повърхност от 291 кв. м. Разполага с 10 жилището и 40 кревати, ресторант, сауна. Тя е на атрактивно място в курорта, в непосредствена непосредственост с пистите на ски-плац " Малина " в местността Ардашлъ. Въпреки че постоянно е била благосъстоятелност на болничното заведение - като частна държавна благосъстоятелност, здравното заведение от 2009 година води борба да си я вземе.

В първите години на прехода вилата била отдадена чартърен, като един от наемателите първоначално беше Стоян Ненчев-Цеко, напомнят осведомени. През 1993 година тогавашната Окръжна работническа болница я отдава чартърен на Едноличен търговец „ Год фадър ​- Лазар Тотев “ от Пловдив. През 1994 година наемателят направил редица преустройства ​- реорганизация, продължение и надстрояване в парцела и трансформира постройката в тризвезден хотел с името „ Дюкс Плейс “.
Впоследствие има подписани голям брой анекси, с които срокът е продължаван, наемът е променян, правени са още и още усъвършенствания. През това време компанията била прехвърляна на Едноличен търговец „ Год фадър - Георги Петров “, а след това на „ Дюкс “ ЕООД (Пловдив). Собственик на двете компании е Георги Петров.

Подобренията във вилата са контрактувани с анекс от 03.09.1996 година, в който се планува, че „ осъществените промени в наетия парцел от наемателя са за негова сметка и остават негова благосъстоятелност след приключване на периода на деяние на главния контракт и на анекса ”.
Претенциите към постройката от дългогодишния наемател се базират главно на тази уговорка. Договорът му изминал през ноември 2008 година, само че пловдивският предприемач отказал да се раздели с парцела и в края на 2009 година управлението на болничното заведение взема решение да заведе дело за собствеността си.

Хотелът се състои от партерен етаж с кухненски пространства, склад за хранителни артикули, заведение и хигиеничен възел, първи етаж с три стаи с по две кревати, тавански етаж с две стаи с по три и четири кревати, колиба за икономически потребности и прилежащо към постройката дворно място. Според направената експертиза по делата постройката не е в достоверния си тип - разширена е и напълно реконструирана от наемателите.

Болницата води каузи с години, като първо потвърди собствеността на вилата. В края на 2016 година Окръжният съд в Смолян постанови, че пловдивското сдружение „ Дюкс “ ЕООД няма по какъв начин да е притежател на земята, защото вилата е строена върху държавен горски фонд и няма по какъв начин да се придобие по отминалост. Макар и с усъвършенствания, на стойност 400 000 лева, претендирани от пловдивския предприемач, тризвездният хотел бе присъден на МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров ”. Вследствие лечебното заведение предяви посредством съда отчасти иск за пропуснати изгоди за 60 000 лв. против някогашния наемател. Искът е за 5-те години, през които имаше забрана върху парцела, постановена от Апелативния съд в Пловдив, и в които болничното заведение не е могла да получи от парцела приходи във тип на наем. Смолянският областен съд и Апелативният съд в Пловдив го почетоха напълно.

„ Ако вилата се отдаде чартърен, болничното заведение ще получава към 30 000 - 40 000 лв. доход годишно според от това каква цена се реализира след осъществяване на състезанието.хТакъв доход е добра опция за обмисляне на вложения в лечебното заведение “, съобщи шефът на МБАЛ-Смолян, доктор Марин Даракчиев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР