Въз основа на Заповед на изпълнителния директор на АЕЦ Козлодуй

...
Въз основа на Заповед на изпълнителния директор на АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

От 5 компании кандидати за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй, в късата листа остана една

Въз основа на Заповед на изпълнителния шеф на " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " ЕАД (дружество напълно благосъстоятелност на АЕЦ " Козлодуй " ), комисия извърши преквалификация на претендентите декларирали интерес в границите на процедурата за установяване на къса листа на евентуални строителни компании за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в употреба на нуклеарна централа на утвърдената площадка в Козлодуй. Това се споделя в известие на АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " ЕАД.

На 2 февруари 2024 година беше обявено, че 5 компании са декларирали интерес по оповестената от сдружението процедура по преквалификация по отношение на създаване на 7-и и 8-и блок на площадка № 2на атомната ни централа с технология АР-1000. Процедурата е в осъществяване на решение на Народнотосъбрание от 18.12.2023 година Крайният период за кандидатстване беше до 2 февруари 2024 година в 17 часа.

Изискванията  към претендентите са да показват опит при създаване и въвеждане в употреба на най-малко два нуклеарни блока, да са работили в границите на нуклеарен или турбинен остров на най-малко два блока или да са доставяли и инсталирали съоръжение за два блока в границите на последните 15 години. Кандидатите, показали интерес към плана, следва да могат да потвърдят най-малко 6 милиарда $ оборот и облага за петгодишния интервал от 2018 до 2022 година

Днес беше обявено, че комисията е разгледала документите на претендентите за присъединяване в процедурата , които са пет , а точно: Fluor B.V., Bechtel Nuclear Power Company Limited, Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd., консорциум с водач China National Nuclear Corporation Overseas Ltd. и сътрудник China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd., както и China Energy Engineering Corporation Limited.

Комисията е направила инспекция във връзка с всеки претендент за съществуване на дължим :

инженерно-технически и строителен опит и експертиза;

стопански и финансов капацитет;

всички изискуеми документи подадени, завършени и попълнени, според условията посочени в Обява за изложение на интерес.

Така в последна сметка комисията е предложила за така наречен къса листа на евентуални строителни компании (кандидати) за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в употреба на нуклеарна централа на утвърдената площадка в Козлодуй, с технология AP1000®, формирана на правилото " минава/не минава " ( " pass/fail " ): Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd .
 България и Съединени американски щати подписаха съглашение за градежа на два нови блока на АЕЦ
България и Съединени американски щати подписаха съглашение за градежа на два нови блока на АЕЦ " Козлодуй " - цената е до 14 милиарда евро

Цената на електрическата енергия от бъдещите VII и VIII на АЕЦ " Козлодуй " няма да надвиши 65 евро за мегаватчас
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР