Въвеждат 20 класа за всеки зад воланаДо четири пъти по-скъпа

...
Въвеждат 20 класа за всеки зад воланаДо четири пъти по-скъпа
Коментари Харесай

Джигитите с 4 пъти по-скъпа Гражданска

Въвеждат 20 класа за всеки зад кормилото


До четири пъти по-скъпа “Гражданска отговорност ” ще купуват притежателите на коли с най-вече нарушавания на пътя. А примерните водачи без нарушавания ще употребяват отстъпка до 25% от цената на полицата. Това планува план на разпоредба на КФН за системата “бонус-малус ”, която беше призната на първо четене.

В системата “бонус-малус ” са планувани 20 класа, в които ще бъде подложен всеки притежател на автомобил. Базовият клас е 8, като за него цената на застраховката ще бъде без надбавки или понижения. Ще има има 7 класа бонуси (1-7) за притежателите на коли с безрисково държание на пътя, за които цената ще се понижава. Както и 12 класа за малус (9-20), които ще бъдат за рисковите водачи.

При въвеждане на системата всички притежатели на коли ще бъдат в базовия клас. Ако за една година от пускане на системата не са породени нарушавания по пътя, нито са изплащани компенсации за породени вреди, притежателят и автомобилът ще минават в идващия по-нисък клас и при подписване на застраховката ще употребяват понижение. Когато има нарушавания на пътя класът на притежателя и на автомобила ще пораства и цената на полицата ще се усилва.

Наказателни точки


Да избягаш от злополука е измежду най-тежките нарушавания

 Наказателните точки зависят от нарушаването. Наказателните точки зависят от нарушаването.
В препоръчаната от КФН система “бонус-малус ” нарушаванията на водачите са разграничени в 7 категории. В първата влизат най-леките, като да вземем за пример превишаване на ограничаването на скоростта в извънградски регион с 10–30 км/ч. Статистиката демонстрира, че потреблението на GSM, неспирането на червен светофар и неполнотата на документите на шофьоре не оказват значително въздействие върху злополуките. Затова тези нарушавания са от първа категория и за тях ще се дава по 1 наказателна точка.

Най-тежките нарушавания са в седма категория и те ще носят 19 наказателни точки. Тук влиза отбягване от мястото на злополуката, шофиране без брошура и причиняване на пострадвания при шофиране след приложимост на алкохол или опиати.

Примери


Максималното завишение е 400%


30% по-висока цена за две фотоси с камера

 Злополука, включваща телесна щета, породена от немарливост, носи 10 наказателни точки. Злополука, включваща телесна щета, породена от немарливост, носи 10 наказателни точки.
30% по-висока цена на “Гражданска отговорност ” ще би трябвало да заплати водач, който е сниман два пъти с превишена скорост. Това демонстрира един от образците за това по какъв начин ще се отрази на цената на полицата въвеждането на системата “бонус-малус ”. Например жител и неговият автомобил са в клас 3 на системата “бонус-малус ”. За година лицето прави две нарушавания на пътя. Първото е превишаване на скоростта в незастроена зона с 30–50 км/ч, а второто е превишаване на скоростта с 10–30 км/ч в обитаемо място. Първото нарушаване носи 2, а второто – 3 наказателни точки. Така “бонус-малус ” класът и на лидера, и на колата се усилва до клас 8 и при възобновяване на полицата цената ще нарасне с близо 30%.

В различен образец притежателят и транспортното средство са с клас 3. През годината водачът е направил три нарушавания. Първото е превишаване на скоростта в незастроена зона с 30–50 км/ч, второто е изпреварване, а третото – акцидент, включваща телесна щета, породена от немарливост. Първото нарушени нови 2 наказателни точки, второто – 4, а третото – 10. Така рисковият клас на водача и колата се усилва от 3 на 19, което ще докара до повишение на цената на полицата с 380%.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР