Въвеждането на зони, които да са забранени за най-замърсяващите въздуха

...
Въвеждането на зони, които да са забранени за най-замърсяващите въздуха
Коментари Харесай

Ограничаването на замърсяващите коли в София катастрофира в общинския съвет

Въвеждането на зони, които да са неразрешени за най-замърсяващите въздуха коли, към този момент не събира поддръжка в Столичния общински съвет.

Предложението да се ограничи влизането на коли с мотори по екостандарт Евро 1 и Евро 2 в центъра през зимата трябваше да се гласоподава на съвещанието на общинарите в четвъртък и да влезе в действие от декември. Точката обаче беше извадена от дневния ред с гласовете на опозицията, както и на Вътрешна македонска революционна организация, които по принцип поддържат ръководещите от ГЕРБ-СДС.

Има още работа

Предложението за отпадане на точката беше на Марта Георгиева от " Демократична България ". Нейните претекстове са, че е трябвало да мине повече време след приключването на публичното разискване на документа за така наречен нискоемисионни зони. Становища се подаваха до 16 юли. Освен това трябвало да се вземат поради мненията на екологични организации, които желаят зоната, неразрешена за замърсяващи коли, да е по-голяма. Трябвало да се създадат и разбори дали рестриктивните мерки в центъра няма да доведат до по-голямо замърсяване в периферията на неразрешената зона. Според нея имало време текстовете да се одобряват и да работят още от идната зима.

От Българска социалистическа партия показаха сходни претекстове. Според Калоян Паргов едномесечното разискване на текстовете не било задоволително и общината трябвало още малко да поработи върху текстовете. Допълниха, че възбраната ще засегне притежателите на остарели коли, които нормално били и с ниски приходи. Това пък щяло да е спомагателна тежест в изискванията на икономическа рецесия.

От Вътрешна македонска революционна организация пък по принцип са срещу въвеждането на ограничавания.

Политически ползи

Според ГЕРБ-СДС същинските претекстове обаче са " политически ползи и упоритости ". " Предстоящите избори карат сътрудниците от другите групи да мислят единствено за това ", разяснява ръководителят на общинския съвет Георги Георгиев, който се опита безрезултатно да вкара още веднъж точката в дневния ред. Георгиев се закани, че ще привиква съвещания на съвета и през лятната му почивка, до момента в който отчетът не бъде прегледан. Това обаче евентуално няма да се случи поради опозиция от останалите групи.

Отлагането на точката провокира и несъгласието на кмета Йорданка Фандъкова. " Бламира се активност, която планираме от години. Дори отказвате да разгледате този план. Наесен, когато още веднъж чакаме проблеми с въздуха, не ми задавайте въпроси за какво е по този начин и какво вършим ", съобщи Фандъкова. Тя напомни, че съгласно социологически изследвания ограничението на замърсяващите коли се поддържа от 60% от софиянци. Според нея общинските съветници са абдикирали от решаването на дългогодишния проблем с чистотата на въздуха.

Нов опит

След лятната почивка ръководещите още веднъж ще се опитат да вкарат предлагането за възбрана за замърсяващи коли за гласоподаване. Текстовете плануват през зимата в центъра на града да не могат да влизат коли с евростандарт 1 и 2. Първоначално възбраната би трябвало да стане факт за така наречен " дребен кръг ", а от 2025 година и за по-голяма част от центъра, наречена " огромен кръг ". Създаването на наредбата за нискоемисионни зони е едно от условия на Софийски градски съд за ограничение на замърсяването на въздуха в София.

С наредбата се предлага и въвеждане на възбрана за използването на твърди горива за битово отопление от 2025 година за регионите с построена топлопреносна мрежа. Това са " Средец ", " Красно село ", " Изгрев ", " Илинден ", " Студентски ", " Оборище ", " Възраждане ", " Лозенец ", " Триадица ".

Друга значима смяна е въвеждане за тотална възбрана за използването на твърди горива за битово отопление на цялата територия на Столична община от 2030 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР