Въвеждането на задължителни стандарти за основните храни подготвя земеделското министерство.

...
Въвеждането на задължителни стандарти за основните храни подготвя земеделското министерство.
Коментари Харесай

Поне 50% месо в кренвиршите иска министерството на земеделието

Въвеждането на наложителни стандарти за главните храни приготвя земеделското министерство. Информацията бе доказана от високопоставени източници във ведомството и от производители.
Новите правила ще дефинират сигурно минималното наличие на месо в саламите, на мляко в сирене и кашкавал. Така да вземем за пример за кренвиршите ще е записано, че в тях би трябвало да има най-малко 50% месо. Минималният предел може да бъде вдигнат и на 70 на 100. Подобни ще се условията за наденица и други салами. За каймата минималната наличие на месо ще е по-висока - евентуално най-малко 70-80%.
За млечните производения пък ще се запише, че се подготвят от най-малко 5 литра мляко.
Все още не е решено дали ще има условия и за безалкохолни питиета, шоколади и други храни.
Въвеждането на минималните стандарти е мярка против двойния стандарт при храните. Такъв бе открит за предлаганите артикули в България и страни от Западна Европа. Оказало се обаче, че да вземем за пример в Италия има условие безалкохолните питиета да съдържат най-малко 12% плодов сок. Поради това там производителите го спазвали, а у нас същата напитка се предлага с 5% сок.
В момента в България има стандарти за храните, само че те не са наложителни. Например, с цел да се създават кренвирши по стандарт “Стара планина”, в тях би трябвало да има над 80% месо. За каймата условието е най-малко 95%. Има и БДС за млечните артикули, който също не е наложителен.
Наскоро от министерството на земеделието пуснаха за публично разискване промени в разпоредба, съгласно които се не разрешава на един и същи производител да прави същинско сирене и кашкавал и имитиращи артикули с палмово масло. Сиренето от палма пък ще може да се продава единствено пакетирано.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР