Въвеждане на задължително предучилищно образование от 4-годишна възраст предвиждат промени

...
Въвеждане на задължително предучилищно образование от 4-годишна възраст предвиждат промени
Коментари Харесай

Дават 10 млн. лв. за предучилищно обучение на 4-годишните

Въвеждане на наложително предучилищно обучение от 4-годишна възраст плануват промени в Закона за предучилищното и учебното обучение. В държавния бюджет са планувани 10 млн. лева, които с изключение на за въвеждане на наложителното предучилищно обучение, ще бъдат и за подкрепяне заплащането на такси от родителите, които са в затруднено обществено състояние. По този метод ще се подтиква включването на децата, които не посещават детска градина заради невисок обществен статус или трайна безработица на родителите.

Мотивът за препоръчаните от държавното управление допълнения е, че визитата на детска градина на 4-годишна възраст е извънредно значимо за езиковото, когнитивното, прочувственото и общественото развиване на децата. Заедно с образованието, възпитанието и социализацията се обезпечава и постоянна грижа, здравословна храна и следени хигиенични условия. В същото време се дава опция на родителите да са дейни на пазара на труда.

"Детската градина е най-силната интеграционна мярка. Учителите в градините вършат чудеса”, безапелационен просветният министър Красимир Вълчев. Според него обсегът на децата в детска градина несъмнено е измежду основните фактори за задържането им по-нататък в учебно заведение.

Разбира се, въпросителните към тематиката за действителното осъществяване на мярката не липсват, защото в по-големите градове и изключително в София, местата в градините не стигат.

Само преди няколко дни Вълчев заяви, че Столичната община приема измененията и подсигурява места за децата в тази възрастова група. Освен това той съобщи, че до 3 години ще бъдат издигнати 50 нови детски градини, а 50 други ще бъдат надградени, благодарение на оповестената към този момент стратегия за 210 млн. лева

Законови промени са препоръчани и за образование от разстояние в електронна среда.

Съществена смяна е въвеждането на трайна законова уредба за образованието от разстояние в електронна среда посредством потребление на средствата на осведомителните и информационните технологии, което беше приложено сполучливо по време на оповестеното в страната изключително състояние.

Дистанционното образование ще може да се ползва от учебните заведения при грипни епидемии или други непредвидени условия, заради които способен орган е разпоредил прекратяване на образователните часове за учениците в присъствените форми на образование във всички учебни заведения в избран район или в цялата страна.

Обучението от разстояние в електронна среда може да се ползва и за възпитаници, които по здравословни или други уважителни аргументи не могат да посещават учебно заведение за не повече от 30 образователни дни, а също и като детайл на иновация в организацията в новаторски учебни заведения при съответните ограничавания - не повече от 20% от часовете в избрани раздели на образователния проект.

За да не се прекратява и даването на поддръжка за личностното развиване на децата и учениците, се предлага още да се вкара трайна законова уредба за провеждането на тези действия от разстояние в електронна среда посредством потребление на средствата на осведомителните и информационните технологии.

Целта на предлагането е да се преодолее пропускането на образователен материал, когато заради форсмажорни условия присъственият образователен развой в учебно заведение е прекратен, както и да не се стопира даването на поддръжка за личностно развиване на децата и учениците.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР