Въвеждане на нулев данък за реинвестираната печалба и намаление на

...
Въвеждане на нулев данък за реинвестираната печалба и намаление на
Коментари Харесай

Алтернативният бюджет на ИПИ: рязко понижение на осигуровките и без данък за реинвестирана печалба

Въвеждане на нулев налог за реинвестираната облага и понижение на осигурителните вноски с 12 процентни пункта. Тези две ограничения могат да насърчат вложенията в страната, да усилят приходите на популацията и да отключат капацитет за по-висок стопански напредък, съгласно икономистите от Института за пазарна стопанска система, които.

За разлика от предишни години обаче, тази към момента няма финансов проект на страната, по тази причина и анализаторите оферират рамка, която е правена " на чисто " - без да разясняват в подробност държавните планове. Според тях през 2022 година могат да се създадат смели промени, които да отключат капацитет за по-висок стопански напредък, а краткосрочните антиковид ограничения, помощи и дотации би трябвало да останат в предишното.
Как България да стане по-богата страна
Икономиките се връщат към напредък, а пандемията оказва все по-малък напън върху решенията на бизнеса и хората, по тази причина и страната може да е по-радикална и да промени фискалната си политика по този начин, че да насърчи моторите на растежа. А това са човешкия капитал и вложенията, споделят анализаторите от ИПИ. Затова и двете ограничения са фокусирани в тази посока.

- Въвеждане на нулев налог за реинвестиране на облагата (100% обезценка в първата година за вложения в машини, уреди, съоръжение и нови технологии). По калкулации на икономистите годишно се разпределят към 10 милиарда лева под формата на дял от локални и задгранични компании. А въвеждането на сходно облекчение ще помогне част от тези средства ще бъдат реинвестирани и ще разширят капацитета на потвърдено конкурентоспособни бизнесмени.
Реклама
" Инвестициите са главен фактор за разширение на индустриалния капацитет на стопанската система в дълготраен проект ", показват от ИПИ и споделят, че България цяло десетилетие е с едни от най-ниските равнища на вложения в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) - под 20% от Брутният вътрешен продукт. За съпоставяне, междинното в района е 22% и към 26-29% в най-успешните и бързорастящи стопански системи в района.

- Намаление на осигурителните вноски с 12 процентни пункта . От ИПИ пресмятат, че това ще докара до растеж на чистите приходи на работещите с към 25% по отношение на 2021 година, т.е. в семействата ще останат с 5.3 милиарда лева повече.

" В допълнение чакаме нарастване на заетостта в частния бранш на стопанската система и изсветляване на претовареност, приходи и ползване. Комбинация от тласъци като по-ниски осигуровки и по-ефективна работа на приходните администрации може да докара до доста по-добри резултати в понижение на укриването на приходи ", твърди Георги Ангелов от " Отворено общество ", който също взе участие в изработването на различния бюджет на ИПИ.
По-малко пари за коронавирус ограничения
Според икономистите ресурсът за така наречен коронавирус ограничения може последователно да се свие, а това отваря пространство за политики за дълготраен напредък.
Реклама
" Не по-малко значимо е заетите и издръжката в обществения бранш да следват демографските трендове. При забележителното понижение на трудоспособното население общественият бранш не може да остане в настоящия си размер и би трябвало да се понижава, като се свиват предпочитано неефективни разноски и структури ", показват от института.

Предлагат и да се върнат в бюджета всички така наречен извънбюджетни запаси - включително набирателни сметки и " фирми-касички ". Такива да вземем за пример бяха " Автомагистрали " и " Държавната консолидационна компания ".
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР