Въведението и отмяната на лятното и зимното часово време е

...
Въведението и отмяната на лятното и зимното часово време е
Коментари Харесай

„За“ и „против“ смяната на часа: Защо продължава дебатът?

Въведението и анулацията на лятното и зимното часово време е дългогодишна процедура в голям брой страни по света, предизвикваща горещи диспути по отношение на нейната успеваемост и влияние. Идеята зад измененията в часовото време е елементарна – преместването на часовника напред или обратно с един час за усъвършенстване на потреблението на дневната светлина. Този акт носи както изгоди, по този начин и дефекти, които засягат разнообразни аспекти на публичния живот .

Спестяване на сила е главната цел, която се преследва с въвеждането на лятното часово време . По-дългите вечери със светлина понижават потребността от изкуствено осветяване, което теоретично води до по-ниска консумация на електрическа енергия . Стимулиране на стопанската система е различен значим аспект, като се има поради, че хората са склонни да прекарват повече време отвън домовете си, което усилва потреблението в браншове като търговията на дребно и услугите . По-светлите вечери могат също по този начин да понижат престъпността, защото по-малко действия се правят при светлина.

Здравословните проблеми , които произтичат от измененията в часовото време, са сериозна угриженост. Промяната може да провокира нарушавания във вътрешния часовник на организма, водещи до сънни нарушавания, повишен стрес и даже риск от сърдечни проблеми. Загубата на продуктивност в дните след промяната тутакси е различен постоянно срещан проблем, като умората и понижената централизация могат да имат негативно влияние върху всекидневието на хората. Въпросите на синхронизация сред разнообразни райони могат да основат комплициране и неудобства в световен мащаб .

Въпреки че задачите на промяната тутакси са благородни, все по-ясно става, че практиката носи също по този начин и обилни провокации. Множество страни към този момент премислят своите подходи, като някои от тях към този момент анулираха измененията в часовото време , ориентирайки се към непрекъснато време през цялата година. Дали това ще стане световен тренд зависи от бъдещите проучвания и публичните настройки , само че е ясно, че дебатът по отношение на промяната тутакси е надалеч от привършване. Решението дали да се резервира тази процедура или да се анулира, би трябвало да се вземе деликатно, като се вземат поради всички за и срещу причини.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР