Във вторник Софийският градски съд пусна на свобода Йоан Матев,

...
Във вторник Софийският градски съд пусна на свобода Йоан Матев,
Коментари Харесай

Прокурор разкри в ефира на Нова защо пуснаха на свобода Йоан Матев! Ето как защитата му го измъкнала от ареста

Във вторник Софийският градски съд пусна на независимост Йоан Матев, упрекнат за жестокото ликвидиране в Борисовата градина. От най-тежката мярка - задържане под стража, съдът му наложи най-леката - подписка. 

„ Като научих, че го пускат, бях шокиран.  Защитата на Йоан Матев механически се е опитвала да заобикаля  всички етични форми на правото. А прокуратурата е опитвала да ги спре ”, коментира Илиян Георгиев – вуйчо на 16-годишния Георги, който бе погубен преди две години, оповестява Нова тв.

Според него младият мъж би трябвало да бъде съден като пълновръстен, а не като дете: „ Той е бил на ръба на пълнолетието. За мен  той е разсъждавал напълно невъзмутимо  в деня, в който е направил убийството. Той не е дете ”

„ Страхувам се, че може потвърден за мен палач да излезе на независимост и да се разхожда против подписка. Това звучи неуместно ”, категоричен беше той. 

Moтивът на съда да пусне Матев на независимост е, че е изминал законовият период за задържането му.

По време на убийството младият мъж е бил малолетен, по тази причина и плануваното в закона наказване е понижено под минимума - от 5 до 12 години. А управляващите имат право да го задържат единствено за избран период от време. В случая - изтекли са 8 месеца. 

" Не споделяме мнението на съда и ще апелираме. Доводът на отбраната не кореспондира с буквата на закона ", категорична беше Зорница Таскова.

Тя призна, че в закона има такова написано предписание, само че въпросът е по какъв начин се пояснява по кое време наказването е под 15 години по кое време е над:  " Защото в закона е казано, че когато се планува наказване над 15 години затвор, мярката е в период от година и половина. Именно при тълкуването на тази норма се разминаваме със съда ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР