Във вторник събрание на крайнодесни, националистически настроени европейски политици в

...
Във вторник събрание на крайнодесни, националистически настроени европейски политици в
Коментари Харесай

Полицията в Брюксел прекрати събрание на крайнодесни националисти с участието на Орбан

Във вторник заседание на крайнодесни, националистически настроени европейски политици в Брюксел беше прекъсното, откакто полицията се опита да го закрие.

Служителите на реда са работили по заповед, издадена от кмета на региона на белгийската столица " Сен Жос Тен Нуд " от съображения за социална сигурност.

Този ход беше неодобрен от министър-председателя на Белгия Александър Де Кро, който дефинира намесата на полицията като " неприемлива ".

" Общинската автономност е крайъгълен камък на нашата народна власт, само че в никакъв случай не може да анулира белгийската конституция, гарантираща свободата на словото и мирните събрания от 1830 година насам. Забраната на политическите срещи е противоконституционна, точка ", съобщи Де Кро.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, френският крайнодесен претендент Ерик Земур и някогашният полски министър-председател Матеуш Моравецки бяха измежду гостите, които се очакваше да приказват на двудневната конференция на Националния консерватизъм (NatCon) в Брюксел.

Основателят на английската " Партия на независимостта " Найджъл Фараж е изнасял своята тирада пред тълпата в залата на Claridge в квартал " Сен Жос Тен Нуд ", когато полицията пристигнала на място със заповед да приключи събитието в размер на три страници, съобщи Euronews.

Кметът на брюкселския квартал Сен Жос Тен Нуд Емир Кир удостовери в обществената мрежа X, че е наредил прекъсването на събитието, с цел да " подсигурява публичната сигурност ".

" Крайната десница не е добре пристигнала ", написа той Кир.

J`ai pris un arrêté du Bourgmestre pour interdire l`événement " National Conservatism Conference " pour garantir la sécurité publique.

A Etterbeek, à Bruxelles Ville et à Saint-Josse, l`extrême-droite n`est pas la bienvenue.
— Emir KIR (@emir_kir)
Националните консерватори са обединяване на политици, общественици и учени, нормално свързани с популистката десница, които изповядват както консервативни, по този начин и националистически полезности. Известни са със мощната сиевроскептична и антиимиграционна позиция.

Сред уредниците на събитието е и Тони Гиланд - началник на екипа на " MCC Brussels ", финансиран от Орбан мозъчен концерн, спонсорирал конференцията, отбелязва европейското издание.

Освен с полицейските чиновници, чиято заповед те отхвърлиха да подпишат незабавно, основателите имаха и други проблеми към организацията на Natcon.

През последните дни няколко места в Брюксел, в това число известният хотел " Софител " наоколо до институциите на Европейски Съюз, отхвърлиха да бъдат хазаин на конференцията. Това породи подозрения дали събитието въобще ще може да се организира по първичния проект.

" Предполагам, че не са могли да се оправят повече със свободата на словото ", разяснява Орбан намесата на полицията.

Думите му са в цялостен контрастност с купата му " зложелател на медийната независимост ", която унгарският министър председател " получи " през 2021 година от „ Репортери без граници “.

„ Репортери без граници “ написа, че унгарският водач се цели в медиите с грабителски способи, включващи политико-икономически измами, дискредитиране и цензура. „ Любимите му цели са самостоятелните медии “, обявиха тогаваот организацията в материала си.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР