Във вторник президентката на Индия Драупади Мурму изпрати покана за

...
Във вторник президентката на Индия Драупади Мурму изпрати покана за
Коментари Харесай

Индия или Бхарат: Защо Индия иска да си смени името

Във вторник президентката на Индия Драупади Мурму изпрати покана за вечеря до водачите на страните от Г-20, които ще се срещнат в Ню Делхи тази седмица. В поканата нейната купа е посочена като “президент на Бхарат ” - името на Индия на хинди. 

Използването на Бхарат в публична дипломатическа покана повдигна подозрения, че националистическото държавно управление на премиера Нарендра Моди възнамерява да се откаже от досегашното публично име на страната. Управляващите също така насрочиха незабавно петдневно съвещание на Народното събрание за края на месеца, на което да бъде разисквана специфична резолюция за потреблението на името Бхарат с преимущество. 

Двете имена се употребяват по едно и също време

В член 1 от конституцията на Индия, която се освободи от английско ръководство през 1947 година, са упоменати и двете имена - Индия и Бхарат. Двете се употребяват равностойно.  Индийската съпротива, която ще се яви обединена против ръководещата Индийската национална партия (ИНП) на изборите следващата година, се опълчи на предлагането името Индия да не се употребява повече.

“Няма конституционни възражения Индия да се назовава Бхарат, което е едно от двете публични имена на страната. Надявам се, че държавното управление няма да бъде толкоз неуместно, че да се откаже изцяло от “Индия ” - името, което има скъпа известност, насъбрана през вековете ", съобщи Шаши Тарур, един от водачите на опозиционния Индийски народен конгрес.

Мехбуба Муфти, различен опозиционен политик, съобщи, че “отвращението ” на ръководещите “към основополагащия принцип на Индия за единение в многообразието е достигнало ново дъно ”. Според него ограничението на имената на страната единствено до Бхарат демонстрира “дребнавост и назадничавост ”. 

За националистите името Бхарат е “национална горделивост ”

Според партията на Моди потреблението на Бхарат ще ускори възприятието за национална горделивост и ще акцентира богатото културно завещание на страната. “Това трябваше да се случи по-рано. Президентът даде приоритет на Бхарат. Това е най-ярката изява, надхвърляща колониалния метод на мислене ”, съобщи в изказване Дхармендра Прадхан, един от министрите в кабинета на Моди.

Миналата седмица Мохан Багват, водач на националистическата организация “Раштрия сваямсевак сангх ” (РСС), която се смята за идеологическия гръбнак на ИНП, прикани индийците да спрат да употребяват името Индия. “Нашата страна е Бхарат и ние би трябвало да спрем да използваме думата “Индия ” във всички области. Само тогава ще настъпи смяна. Трябва да назоваваме страната си Бхарат и да го обясняваме и на другите ”, сподели още ръководителят на РСС.

РСС работи за превръщането на индусите в Индия от религиозна общественост в политическа мощ. Критиците споделят, че задачата им е да открият индуистка надмощие в страната, която ще изолира религиозните малцинства.

Националистите сменят имена, с цел да консолидират поддръжка?

Според политическите анализатори ИНП се пробва да удовлетвори упованията на консервативните гласоподаватели и да притегли националистически гласове преди изборите през 2024 година.

Не за първи път от партията на Нарендра Моди прибягват до смяна на имена. От 2014 година насам те сменят имената на градове и исторически области в Индия, а и пренаписват историята в сходство със своята индуистка националистическа идеология. Критиците упрекват ИНП, че се пробва да промени историческата памет и да отстрани многочислените знаци на английското колониално ръководство.

Израз на раздразнителност?

Смяната на името на страната обаче няма да е лесна задача. Според адвокати за задачата е нужна конституционна корекция, която би трябвало да бъде подкрепена с болшинство от най-малко 2/3 в двете камера на Народното събрание и да бъде утвърдена от най-малко половината от щатите. 

Според политолога Рашид Кидуай съюзът на опозицията тормози ръководещите и ходът със промяната на името приказва точно за тяхната неустановеност. “На парламентарните избори през 2014 година и 2019 година нямаше опозиционен алианс, което даде на ИНП преимущество. Този път обединената съпротива с ясно изразена изборна тактика основава паника у ръководещите. И те издават, че са нервни ”, изяснява Кидуай пред Дъждовни води.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР