Във вторник правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова участва в

...
Във вторник правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова участва в
Коментари Харесай

„Труд“: Йорданова прикрива скандални нарушения на шефа на Агенцията по вписванията

Във вторник правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова взе участие в представянето на Годишния отчет на близкия до излъчилата я партия „ Да, България “ – „ Антикорупционен фонд “, съгласно който през 2021 година у нас нямало нито едно стартирано следствие за корупция „ по високите етажи на властта “, написа „ trud.bg “. Оказва се, че точно Йорданова е дала своя дан за продължение на тази наклонност и през 2022 година Още повече, че разкриването на злоупотребите в държавния бранш е обвързване точно на органите на изпълнителната власт. В Доклада на АКФ е отделено особено внимание на ролята в тази сфера и на инспекторатите, с каквито всеки от министрите разполага в ръководеното от него ведомство. И до момента в който в многочислените си медийни изяви Йорданова се старае да дава тип на деен герой против непозволеното разходване на обществени средства, то при осъществяване на отговорностите й като министър в тази сфера несъмнено има какво да се желае.

В началото на март Инспекторатът при министъра на правораздаването дава по член 46 от Закона за администрацията на Надежда Йорданова обстоен отчет с данни за нарушавания и злоупотреби, осъществени в късия мандат на сегашния изпълнителен шеф на Агенцията по вписванията Даниела Митева. Тя бе назначена в средата на юни 2021 година от тогавашния длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов. Назначението породи изненади, тъй като Митева към този момент един път е управлявала Агенция по вписванията и е освободена през 2009 година точно поради нарушавания.

По-важното в тази ситуация е, че четири месеца – от началото на март до юли 2022 година, Надежда Йорданова не е подхванала каквото и да е деяние по отношение на ръководителката на Агенция по вписванията, макар множеството нарушавания, документирани от двама инспектори на правосъдното министерство. Всъщност от Инспектората на Министерство на правосъдието даже предлагат на министъра да сезира Агенцията за държавна и финансова ревизия. Действия от страна на министъра обаче няма. Едва на 8 юли - денят, в който стана ясно, че второ държавно управление с мандат на „ Продължаваме промяната “ няма да има, а Надежда Йорданова скоро няма да е министър, тя „ незабавно “ изпраща отчета за нарушаванията на подчинената й шефка на Агенция по вписванията в АДФИ. На процедура по този начин Йорданова смъква отговорността от себе си, че не е изпълнила рекомендацията на личния си инспекторат, ако някои реши да ревизира работата й.

Данните в отчета, с копие от който „ Труд “ разполага, са фрапиращи. Систематизирани са 11 групи нарушавания при ръководството на Агенция по вписванията в рамките единствено на осем месеца. Извършвани са голям брой непозволени назначения, като на основни постове са назначавани чиновници без нужния трудов стаж и учебен ценз. Шефката на организацията си е назначила служебния водач на служба „ старши специалист “, без той в никакъв случай да е работил нещо друго, с изключение на шофьор-снабдител и барман. В клона на Агенция по вписванията в Пловдив пък за шеф на дирекция е назначена служителка с педагогическо обучение, в случай, че за длъжността се изисква юридическо обучение. Има и други образци за непозволени назначения. Констатирани са даже нарушавания при разпределянето на спомагателни хонорари. „ Даниела Митева е оказвала напън на районните шефове, като е налагала своето мнение за оценка на работата на всеки един чиновник без да се съобрази с директните им ръководители “, установяват инспекторите от Министерство на правосъдието.

По-голямата част от документираните нарушавания са свързани с разходването на средства от бюджета на Агенция по вписванията. Така да вземем за пример нарушавания са позволени при сключването на застраховка за постройките на Агенция по вписванията. " Необяснимо е подписана застраховка с близо два пъти по-голяма сума от прогнозната стойност, както и три пъти по-скъпа от миналата година. Не бяха предоставени за инспекцията относими към случая документи, доказващи, че са осъществени всички нужни дейности за приемане на най-хубава оферта ", откриват проверяващите, като заключават, че процедурата е изпълнена недобросъвестно.

Оказва се, че Агенция по вписванията е закупувала на мощно повишени цени от пазарните дезифектанти и персонални защитни средства, употребени против разпространяването на ковид. Така за един диспенсер вместо 70-75 лева са плащани по 153 лева За потребността на организацията са купени 160 такива диспенсера. Предпазни маски, купувани за чиновници на Търговския указател, са плащани на цени сред 60 и 90 % по-високи от пазарните. Оказва се, че шефът на организацията Даниела Митева даже не си е направила труда да изиска предложения от разнообразни компании, а единствено от една. Агенцията даже си е заплатила направените разноски по доставка на защитните средства. „ В случая е подписан контракт на повишени цени, не е предпазен ползата на Агенция по вписванията, непрозрачно са изразходвани обществени финансови средства “, написа в отчета на Инспектората на правосъдното министерство, възложен на Надежда Йорданова при започване на месец март.

И две други нарушавания, за които правосъдният министър е знаел още преди четири месеца, само че не е подхванал никакви дейности. За първи път от действието на Агенция по вписванията е осъществена инвентаризация, само че не е от чиновници на самата институция, а от външна компания, която е определена без социална поръчка. Просто офертата, която се предлага е 29 990 лева или с 10 лева под прага по Закон за обществените поръчки.

Оказва се, че на 25 октомври предходната година незнайно лице е проникнало в Службата по вписвания в столицата. За случая обаче Даниела Митева твърди, че не е уведомила служебния правосъден министър по това време – Иван Демерджиев. Това съгласно проверяващите е жестоко нарушаване, с оглед „ на обстоятелството, че постройката на централната администрация е оповестена за обект от стратегическо значение за националната сигурност и при допускането на сходни произшествия наложително е уведомяването на ДАНС. На инспекцията не бяха предоставени документи, показващи такова известяван “.

Въпреки наличието на отчета, който е в размер от 16 страници, правосъдният министър в оставка не подхваща нищо по отношение на изпълнителния шеф на организацията. Още повече, че предшественикът на Даниела Митева – Габриела Козарева, бе освободена преди година точно въз основата на сходен отчет на Инспектората при Министерство на правосъдието. Въпросът е за какво Надежда Йорданова е затаила обстоятелствата в случай, че са налице задоволително учредения за сезиране освен на АДФИ, само че и на „ Икономическа полиция “ и прокуратурата. Отговорът е еднопосочен.

Олигархичният кръг „ Капитал “ постоянно е гледал да държи под надзор Агенция по вписванията. Нещо повече, точно когато отпред на Агенцията преди повече от 12 години е била Даниела Митева, договорни връзки с институцията е имал и прословутият IT-специалист Васил Величков, съгласно „ Капитал “ – „ бизнес ангел “. Известен още като консултант на цели трима вицепремиери, до един свързани с кръга към Иво Прокопиев – Цанова, Бъчварова и Константинова. Името на Величков изплува преди два дни, когато някогашният районен министър Николай Нанков попита дали той не е създател на изводите, представени в отчет на Сметната палата, който твърди, че има нередности с националната тол-система. Преди три месеца Васил Величков изплува и като главно настоящо лице към странното хакване на цялата мрежа на „ Български пощи “. Удобен мотив за асимилиране на над 100 млн. евро от Плана
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР