Във вторник Китай призова САЩ да не си играят с

...
Във вторник Китай призова САЩ да не си играят с
Коментари Харесай

Китай предупреди САЩ да не си играят с огъня по въпроса с Тайван

Във вторник Китай прикани Съединени американски щати да не си играят с огъня по въпроса за Тайван , откакто издаде нови насоки, които ще разрешат на американските чиновници да се срещат по-свободно с представители на Тайван, оповестява " Ройтерс ".

Китай твърдо отхвърля всяка форма на формален контакт сред Съединени американски щати и Тайван , съобщи представителят на външното министерство Жао Лицян на постоянен брифинг.

Новите насоки на Държавния департамент, насърчаващи дипломатическия контакт с Тайван, се преглеждат от някои китайски анализатори като метод за поощряване на по-тесни връзки , без да трансформират радикално цялостната позиция на Вашингтон по отношение на териториалните искания на Китай към острова .

В петък Държавният департамент разгласи нови ограничения за " поощряване на ангажираността на държавното управление на Съединени американски щати с Тайван, което отразява задълбочаването на неофициалните ни връзки ". " Тайван е витална народна власт и мощ на положителното в света ", съобщи представителят на Държавния департамент Нед Прайс в туит, в който разгласи нови насоки за взаимоотношение с Тайван, написа " Войс ъф Америка ".

Американските политически и стопански връзки с Тайван датират от десетилетия, само че анализаторите виждат нов интерес към доближаване на връзките с островната народна власт в миг на възходящо напрежение с Китай .

Taiwan is a vibrant democracy and a force for good in the world. Today we issued guidelines to encourage U.S. government engagement with Taiwan and strengthen our relationship in accordance with our “one China ” policy.
— Ned Price (@StateDeptSpox)  Китай изпрати 25 бойни самолети в Тайванския пролив
Китай изпрати 25 бойни самолети в Тайванския пролив

Засилиха военния напън върху държавното управление в Тайпе

" Разглеждам туитовете на Държавния департамент като част от политиката на администрацията на Байдън да демонстрира солидна поддръжка за Тайван ", разяснява Бони Глейзър, която скоро ще се причисли към Германския фонд " Маршал " като шеф на Азиатската стратегия.

Герит ван дер Уис, професор в Училището по интернационалните връзки на Университета Джордж Вашингтон, съобщи, че вижда това като част от " общоправителствен метод ", за да се подчертае, че Съединени американски щати предизвикват по-тесен контакт с Тайван на всички равнища .

" Свободен и либерален Тайван, застрашен от нападателен Китай , наложи Съединени американски щати (и други съдружници ) да могат да споделят със свободно определеното държавно управление в Тайван на по-високи равнища, в сравнение с бе публично допустимо при актуалната структура ", разяснява ван дер Уис.

В продължение на години Вашингтон поддържаще политика за " обединен Китай ", която да управлява връзките с Тайван. Това е друго от " единния китайски принцип " на Пекин , в който Съединени американски щати " признаха ", само че в никакъв случай не поддържаха претенцията на китайската комунистическа партия за суверенитет над Тайван.

Вашингтон от дълго време твърди, че разликите сред Китай и Тайван би трябвало да се уреждат по кротичък метод и в сходство с волята на хората от двете страни на Тайванския проток.

Но терзанията за Тайван нарастват , изключително след репресиите на Пекин против продемократичните групи в Хонконг . Новите ограничения биха могли да накарат американските чиновници да станат по-активни в обществените медии в съдействие със своите тайвански сътрудници.

Бенджамин Фридман, политическият шеф в Министерството на защитата, основан във Вашингтон, счита, че новите ограничения са " тенденциозен опит да алармират или покажат на китайците, че напъните им за заплашване на Тайван просто ще доведат до по-големи връзки със Съединени американски щати ".

" Това е нещо, което в действителност стартира в администрацията на Тръмп с (бившя държавен секретар) Майк Помпео (премахване на ограниченията) и ненапълно изненадващо продължи при администрацията на Байдън - отвори се леко на ниско равнище или в най-малкото без контакти на най-високо равнище сред американски дипломати и тайвански външни (министерски) чиновници ", сподели Фридман.
 Китай пита Съединени американски щати дали демонстрацията им на мощ в Тайванския пролив е като китайски транспортен съд в Мексиканския залив
Китай пита Съединени американски щати дали демонстрацията им на мощ в Тайванския пролив е като китайски транспортен съд в Мексиканския залив

Китай има вяра, че Съединени американски щати имат съглашение с Тайван да провокират Пекин

Новите насоки за Тайван стават, защото Конгресът на Съединени американски щати вкарва главно законодателство за противопоставяне на разрастващото се световно въздействие на Китай . Предложеният двустранен закон за стратегическата конкуренция от 2021 година приканва да не се лимитират взаимоотношенията на американските чиновници с техните тайвански сътрудници.

" Държавният департамент и други държавни организации на Съединените щати ще се ангажират с демократично определеното държавно управление на Тайван на същата основа и употребявайки същата номенклатура и протокол, както държавното управление на Съединените щати се ангажира с други непознати държавни управления ", като се прибавя препоръчаното законодателство не би трябвало да се пояснява като " предполагащо възобновяване на дипломатически връзки " с Тайван.

В Пекин чиновници разясниха, че ограниченията са интервенция във вътрешните работи на Китай .

" Съответните американски законодатели би трябвало да прегледат Китай и двустранните връзки в справедлива и рационална светлина, да съблюдават единния китайски принцип и трите взаимни китайско-американски официални съобщения , да отхвърлят Студената война и манталитета с нулева сума, да спрат да прокарват отрицателни законопроекти , които се намесват в Вътрешните работи на Китай и вредят на китайските ползи ", съобщи Жао Лицян.

През декември Законът за обезпечаване на Тайван, признат като обществен закон на Съединени американски щати, изисква от Държавния департамент да преоцени самоналожените ограничавания върху връзките на Съединени американски щати с Тайван .

През януари Помпео разгласи преустановяване на десетилетия и самоналагане на ограничавания върху връзките сред Съединени американски щати и Тайван. Промяната на политиката показва, че контактите на американските чиновници с техните тайвански сътрудници ще се реализират от Американския институт в Тайван (AIT), организация с нестопанска цел, виновна за осъществяването на политиката на Съединени американски щати по отношение на Тайван според Закона за връзките сред Тайван от 1979 година

Новите насоки от предходната седмица потвърдиха надзора на Държавния департамент върху пътуванията на висши американски чиновници до Тайван, като AIT даде поддържаща роля.
 Тайван е подготвен за война и ще се бие до дъно, в случай че Китай нападна
Тайван е подготвен за война и ще се бие до дъно, в случай че Китай нападна

Тайван се вслушва в Съединени американски щати, харчи повече за защита и организира учения за " най-тежките противников закани "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР