Във вторник Европарламентът прие доклад по законодателна инициатива, който има

...
Във вторник Европарламентът прие доклад по законодателна инициатива, който има
Коментари Харесай

ЕП започва реформа на правилата за европейски избори


Във вторник Европарламентът одобри отчет по законодателна самодейност, който има за цел преразглеждането на разпоредбите за европейските избори. Проектът за законодателен акт беше утвърден с 323 гласа " за ", 262 гласа " срещу " и 48 гласа " въздържал се ", а съпътстващата го резолюция с 331 гласа " за ", 257 гласа " срещу " и 52 гласа " въздържал се ", съобщи кореспондент на Novini.bg.

Съгласно препоръчаната от евродепутатите система всеки гласоподавател ще разполага с два гласа – един за избирането на членове на Европейския парламент в националните изборни региони и един за избирането на членове на Европейския парламент в изборния регион, обхващащ цялата територия на Съюза, с 28 спомагателни места. За да се подсигурява географски баланс в границите на тези листи, страните членки ще бъдат разграничени на три групи според от размера на популацията си. Листите ще бъдат запълнени с претенденти от всяка от тези групи по симетричен метод. Общите за целия Европейски Съюз листи с претенденти следва да се подадат от европейски изборни субекти, като обединения от национални политически партии и/или национални сдружения на гласоподаватели или европейски политически партии.

Парламентът също по този начин желае да се реши въпросът с неравенството сред половете, като акцентира, че макар цялостното усъвършенстване при последните избори, някои страни не са избрали нито една жена за член на Екологичен потенциал. Текстът предлага въвеждането на листи с редуващи се по сексуален симптом претенденти (zipped lists) или квоти, без да се нарушават правата на небинарните лица.

Другите оферти за „ европеизиране “ на изборите включват:

- 9 май да бъде избран за общ европейски ден за гласуване;

- даване на право за кандидатиране в избори за европейските жители, навършили 18 години;

- установяване на наложителен най-малък избирателен предел от 3,5% за изборни региони с повече от 60 места;

- еднакъв достъп до гласуването на всички жители, в това число лицата с увреждания, и опция за гласоподаване по пощата;

- право на жителите да гласоподават за ръководител на Комисията чрез системата „ водещ претендент “ (Spitzenkandidaten) посредством общи листи за целия Европейски Съюз. 

Ще бъде основан нов Европейски изборен орган, който да следи процеса и да подсигурява спазването на новите правила. Както е открито в член 223 от Договора за действието на Европейския съюз, законодателната самодейност на Парламента ще би трябвало да бъде утвърдена с единогласие от Съвета. После отчетът ще се върне в Парламента, с цел да могат евродепутатите да дадат единодушието си. След това той би трябвало да бъдат утвърден от всички страни членки в сходство с техните конституционни условия. Преговорите със Съвета ще стартират, когато страните членки одобряват своята позиция.

Докладчикът Доменек Руис Девеса (С&Д, Испания) заяви: " Тази промяна ще усили видимостта на европейските политически партии и ще им разреши (особено на техните претенденти в общоевропейските листи) да организират акции в целия Европейски Съюз, с цел да можем да създадем същински общоевропейски спор. Хората ще знаят, че гласоподават за европейски политически структури и водещи претенденти за ръководител на Комисията. Парламентът изпрати мощно обръщение до Съвета, че е извънредно време да се промени европейското изборно право за избори, които да отразяват вярно днешните политически действителности. "

Актът за избиране на членове на ЕП датира от 1976 година Изменен е през 2002 година и 2018 година, макар че последните изменения все още не са в действие. Той съдържа общи правила, които би трябвало да се зачитат от законите на страните членки по отношение на изборите за Европейски парламент. Настоящият акт обаче не дефинира единна изборна система, използвана в целия Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР