Във вторник евродепутатите одобриха договорения със Съвета проект от ноември

...
Във вторник евродепутатите одобриха договорения със Съвета проект от ноември
Коментари Харесай

Нови общоевропейски правила за безопасността на дроновете

Във вторник евродепутатите утвърдиха контрактувания със Съвета план от ноември 2017 година за основни общоевропейски правила за гарантирането на сигурността на дроновете и техните водачи. Понастоящем множеството дронове попадат под разнообразни национални законодателства, което може да попречва развиването на пазара.
Според новите правила, дроновете следва да бъдат проектирани по подобен метод, че да не излагат хората на риск. Когато става дума за риска обвързван с тежестта на дрона или зоните на потребление, ще би трябвало да имат спомагателни функционалности, като да вземем за пример автоматизирано кацане при положение, че водачът изгуби контакт с апарата, както и система за отбягване на конфликти.
Пилотите на летателните апарати би трябвало да се срещнат с всички правила, които се ползват към тях и да бъдат в положение да ръководят безвредно устройството, без да излагат хора или други ползватели на въздушното пространство на риск. Това значи, че би било належащо водачите да преминат през образование преди да могат да ръководят дроновете.
С цел да се разпознават водачите на дронове по-лесно при положение на случай, водачите ще би трябвало да бъдат регистрирани на национално равнище и техните дронове да бъдат маркирани за лесна идентификация. Това не би се прилагало за най-малките безпилотни летателни апарати.
Европейската комисия следва да създаде по-подробни правила въз основа на основните общоевропейски правила, като оптимални граници на оперативно разстояние, както и кои водачи на дронове и дронове следва да подлежат на регистрация въз основа на риска, обвързван с тяхното предопределение. Принципите също по този начин ще дефинират кои водачи ще се нуждаят от спомагателни образования, както и кои дронове ще имат потребност от спомагателни функционалности за сигурност.
В допълнение на полагането на нови общоевропейски правила за дронове, измененията актуализират законодателството на Европейски Съюз в бранша на въздухоплаването и го поддържат на високо ниво, до момента в който подсигуряват подобаващи и по-пропорционални правила, учредени на риска, за да се оправят с предстоящото нарастване на въздушния трафик през идващите десетилетия.
Допълните промени ускоряват съдействието сред Европейската организация за авиационна сигурност и националните държавни управления при оценка на риска обвързван с полети над конфликтни зони. Те също дават мандат на Европейската комисия да развие стандарти за събаряне на данни от записващи устройства в действително време, когато въздухоплавателно средство е бедстващо положение, което би ускорило спешната интервенция.
Новите правила би трябвало да бъдат утвърдени от министрите на Европейски Съюз.
Понастоящем дронове с тегло под 150 кг. попадат в под юрисдикцията на националните органи и заради това производителите и операторите в границите на Европейски Съюз са обект на разнообразни условия за планиране и сигурност.
Технологията за цивилен дронове може да съставлява към 10% от авиационния пазар на Европейски Съюз през идващите 10 години (т.е. към 15 милиарда евро годишно). Според Комисията, до 2050 година производството и използването на дронове може да сътвори към 150 000 работни места в Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР