Във вторник азиатските и европейските пазари на акции се оказаха

...
Във вторник азиатските и европейските пазари на акции се оказаха
Коментари Харесай

Китайският коронавирус предизвика срив на борсите

Във вторник азиатските и европейските пазари на акции се оказаха под мощен напън от продажби предвид на растящите терзания към новия ковид в Китай, които накарах вложителите още веднъж да потърсят нискорисково "убежище " за техните вложения.

Засилващата се угриженост за икономическото влияние от епидемията на новия китайски вирус провокира сериозен срив на фондови тържища в Азия, който беше последван от най-резкият от три седмица насам отрицателен старт на европейските пазари на акции, осведоми БНР.

Китайските управляващи потвърдиха 291 случая на инфектирани с новия тип вирус

Пазарните фондови показатели на тържищата в Шанхай, Токио, Хонконг и Сидни означиха внезапни намаления след известието на китайското държавно управление за шеста гибел заради пневмония, провокирана от новия ковид. От епидемиологичното експлоадиране, концентрирано най-много в град Ухан, за в този момент са наранени над 270 души.

Властите показаха, че някои от инфекциите се предават от човек на човек, което усилва риска заболяването да се популяризира по-бързо по време на Лунната Нова година, започваща в края на работната седмица, която по принцип е най-натоварената седмица за пътувания както в Китай, по този начин и зад граница.

Именно тези опасения от разгръщане на епидемията провокираха нападателни продажби най-много на акциите на самолетни компании, хотелиерски оператори и други компании, свързани с туристически пътувания.

Други азиатски държавни управления ускориха инспекцията на пасажерите от Китай, като подчертаха за евентуално отрицателно влияние върху приходите им от туризъм.

Евентуалната вирусна зараза "се трансформира в главен евентуален стопански риск за Азиатско-тихоокеанския район “, се показва в отчет на известна организация за бизнес изследвания IHS Markit. Според нея вирусната зараза и ограниченията за нейното прекъсване биха могли да обиден туризма, търговията на дребно, заведенията за хранене, въздушните пътувания и други промишлености. Изследователската организация показва като образец вирусната зараза на тежкия изострен респираторен синдром (SARS) през 2003 година, която още веднъж потегли от Китай и чието икономическо влияние се усети чак до Канада и Австралия, като в това време лиши живота на близо 800 души.

Основният китайски фондов показател Shanghai Composite се намали във вторник с 1,41%, показателят Hang Seng - с 2,81%, японският Nikkei - с 0,91%, южнокорейският Kospi - с 1,01% и индийският Sensex - с 0,54%.

Европейските тържища последваха отрицателно показване на азиатските пазари, като общият показател Stoxx Europe 600 се намалява при започване на днешната търговия с 0,8%, немският DAX 30 - с 0,6%, френският CAC 40 - с 1,15%, италианският MIB - с 1,28% и испанският Ibex 35 - с 0,90%.

Сред най-губещите са акциите на авиопревозвачите на дълги дистанции като Air France (спад с 1,44%), Lufthansa (с 2%) и на английската компания IAG, която има British Airways (спад с 2,6%).

Страховете от вирусна зараза се отразяват отрицателно и на акциите на европейските компании за първокласни артикули, изнасящи за Китай, като LVMH (спад с 2,6%), Kering (понижение с 3,85%), Hermes (с 2,26%) и Burberry (спад с над 4%).

Под напън от продажби се намира и европейския банков бранш след спад на акциите на UBS с над 5%, защото огромната швейцарска банка намали своите финансови цели за отминалата 2019 година. Индексът STOXX Europe 600 Banks се намалява във вторник с над 1%.

Американските фондови фючърси също са оцветени в алено преди старта на днешната търговия на Уолстрийт след дългия уикенд поради Деня на Мартин Лутър Кинг в понеделник. Фючърсите на DJIA се намаляват 0,3%, на S&P500 - с 0,4% и на Naddaq100 - с 0,52%
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР