Във вторник - 4 април - точно 74 години след

...
Във вторник - 4 април - точно 74 години след
Коментари Харесай

Експерти: Съединените щати, Германия и Франция не искат Украйна в НАТО

Във вторник - 4 април - тъкмо 74 години след подписването във Вашингтон на Северноатлантическия договорот 12 страни основателки на НАТО - Алиансът се разшири за девети път. Новата, 31-ва членка, е Финландия. Какво обаче ще стане с кандидатурата на Украйна? Балтийските членки и Полша лобират на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли да й бъде дадена " пътна карта " за присъединение. Чува се обаче, че Вашингтон е твърдо срещу.Темата разясняват пред БНР Линас Линкевичус - някогашен министър на защитата и на външните работи на Литва, и Брюно Лете - специалист по сигурност и защита от Германския фонд " Маршал ".

" Балтийските страни са прави, що се отнася до техническия аспект. Украинските въоръжени сили изцяло дават отговор на натовските стандарти. Те употребяват западни оръжия, сполучливо се опълчват на съветската инвазия и все още са може би най-добре подготвената войска в Европа. Политически обаче - имам поради Съединените щати, а също и Франция и Германия - в действителност не са съгласни на Украйна да бъде разрешено да влезе в НАТО. Мисля, че към момента битува боязън у някои западноевропейски членки, а също и у Съединените щати, че това би дестабилизирало салдото на силите в Европа и би разгневило много Русия. Съвсем друго би било от случая с Финландия. Тя влезе в Алианса, само че откакто прекара десетилетия в западната зона на въздействие. Докато Украйна е на фронта, по този начин да се каже - разкъсвана сред Запада и Русия ", разяснява Брюно Лете.

Русия дефинира присъединението на Финландия към НАТО като посягане против нея

" Както постоянно, страните членки са доста внимателни по този въпрос. Казват, че сега вниманието им е концентрирано върху военната поддръжка за Украйна. Но няма да е разумно, в случай че в избран миг не разширят полемиката за това по какъв начин да помогнем на Киев да победи допустимо най-скоро и с въпроса за политическите гаранции за сигурността му в бъдеще ", показва от своя страна Линас Линкевичус.

" Много е внимателен въпросът. Големите западни сили са загрижени за бъдещите си връзки с Русия и в този смисъл не им е от изгода да вкарват Украйна в НАТО. А това единствено по себе си може да се трансформира в проблем. Защото неналичието на консенсус в НАТО за статута на Украйна в края на краищата би бил от изгода на Русия ", акцентира Брюно Лете.

 

Инфо: БНР

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР