Във вторник, 23 април, в София ще се проведе най-представителното

...
Във вторник, 23 април, в София ще се проведе най-представителното
Коментари Харесай

Полина Карастоянова: Задава се спад на туризма, държавата трябва бързо да отпусне пари за реклама

Във вторник, 23 април, в София ще се организира най-представителното събитие за годината в туристическия отрасъл у нас – 6-ата годишна среща на Националния ръб по туризъм. Регистрацията за събитието към момента е допустима отсам.

Гости на форума са министърът на туризма Николина Ангелкова, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на комисията по икономическа политика и туризъм в 44 Народно събрание Петър Кънев, както и над 150 водачи в туристическия отрасъл, интернационалните и локални корпорации и организации, измежду които представители на IT компании, телекоми, банки и финансови институции, работодателски и браншови организации.

За провокациите и възможностите пред туристическия отрасъл у нас OFFNews беседва с изпълнителния шеф на Националния ръб по туризъм доктор Полина Карастоянова.

- Госпожо Карастоянова, във вторник ще бъде годишната среща на Националния ръб по туризъм. Какво ново се случва в този отрасъл?

- Шестата годишна среща на Националния ръб по туризъм се провежда взаимно с отрасловото министерство и министъра на туризма госпожа Николина Ангелкова, Столична община и всички институции, които имат отношение към развиването на българската стопанска система като цяло - комисията по икономическа политика към Народното събрание, кметове, четирите национално показани работодателски организации и над 150 представители на корпоративния бранш у нас от региона на технологиите, връзките, банки, финансови институции и огромни производители. Изреждам всички участници в обстоен ред, тъй като е значимо да кажем, че това е годишната среща на върха на туристическия корпоративен бранш. Нашата съществена задача като най-голямата работодателска организация в бранш Туризъм от една страна е да бъдем правилен сътрудник на държавните и обществени институции в техните пълномощия и пълномощия да образуват политиката в бранша, само че въпреки това се стремим да бъдем самодейни, да бъдем коректив, да даваме способени решения по зародили проблеми. Затова на срещата ни на 23-и април ние слагаме на фокус основните тематики, които стоят на дневен ред пред туристическата ни промишленост. Голямата рамка - смяна на мащаба в провеждането на национална реклама на България на интернационалните туристически пазари. За нея е нужен доста по-голям финансов запас от средствата, които се заделят сега. Имаме подготвеност да представим аргументирани оферти в това отношение.

- Какъв би трябвало да е по мярка този бюджет?

- Механизмът за народен маркетинг и реклама би могъл да бъде повсеместен и доста ефикасен. НБТ упорства 1 % от приходите, които секторът генерира в националната стопанска система да бъдат реинвестирани в национална реклама и маркетинг. За 2017 година приходите от туризъм са 6,9 милиарда лв., а за 2018 година по неокончателни данни чакаме да надминат 8 милиарда лв.. Искаме коренна смяна в модела, по който се дефинира и усвоява бюджетът за реклама, защото считаме, че конкурентоспособността на българския туристически артикул е директно обвързвана със средствата, които се влагат.

На второ място, ние предлагаме и към този момент работим с Министерството на туризма като градивни сътрудници върху европейски план, който има за цел да проучва най-хубавите практики в други развити като туристически дестинации страни за основаването и действието на специфичен туристически фонд за маркетинг и реклама, в който средствата да се генерират от доста необятен кръг участници, защото туризмът е мултипликатор за българското произвеждане. Има мултиплицираща позитивна икономическа роля за други браншове. В всекидневен смисъл можем да кажем, че те живеят и се развиват с помощта на туризма. За нас е значимо този доста необятен кръг рецептори - в региона на леката индустрия, в производството на храни, на отличните виновност, които България създава, на превоз и други, да бъдат съпричастни във образуването на този фонд, който на необятна база основан, ще изисква дребен % или такса, това е въпрос на финансов инструментариум, методът на съучастничество. Той обаче никога няма да е огромен и да сътвори някаква тежест на който и да е. Важното е да се образува една огромна основа и този към този момент бюджет в съотвествие с положителните практики, които сега проучваме, би могъл да се изразходва и в други действия, които до момента заради скромността на националния бюджет не са били осъществени.

И не на последно място, когато приказваме за парите, би трябвало да кажем, че с изключителна значимост стои въпросът за нуждата от незабавен запас, който да бъде утвърден с решение на Министерския съвет за поддръжка на националната реклама в български и интернационалните медии. Необходимо е, защото има ясни индикации, и нашите професионални оценки сочат, че тази година ще следим самобитен спад на съществени пазари. Този спад, незабавно би трябвало да подчертая, се дължи на независещи от нас условия, на една относително спокойна геополитическа конюнктура в района и на необикновено атрактивни, професионални и доста добре финансово обезпечени акции, които организират нашите директни съперници - Турция, Гърция, Египет, Мароко, Тунис, Черна гора, Хърватия, Сърбия и Македония и даже. В този смисъл ние се обръщаме към министър-председателя и министъра на финансите да намерят време и да осмислят нуждата от тази мярка, тъй като тя би трябвало да пристигна в този момент, задоволително бързо, с цел да можем да спасим късните записвания за идния летен и ранните записвания за идния зимен сезон. Работим в доста тясна съгласуваност с министъра на туризма, имаме подготвеност да предложим пъкъл хок най-ефективните допустимо медийни акции, които да доближат до необятен кръг консуматори.

Тук би трябвало да подчертая, че приказваме освен за нашата експозиция на интернационалните пазари, само че и за фокуса върху българския екскурзиант. Ние сме уверени, че с по-активна, по-атракивна и спомагателна медийна реклама, бихме могли да спечелим избора на българските жители за тяхната отмора.

- Бихте ли споделили съответните ограничения, с които да опитаме да спасим летния сезон?

- Две са главните благоприятни условия да се работи бързо и дейно в тази посока.  Едната е това, за което говорихме - незабавен финансов запас за реклама. Нашето предложение е той да е в размер на 10 милиона лв., тъй като считаме, че с тази сума бихме могли да покрием съществени медийни информационни канали в България и чужбина, обществени платформи, интернет връзката - всички вероятни съвременни способи да достигнем до оптимален брой евентуални туристи. Трябва да кажем, че индикациите при ранните записвания може да бъде обезщетен при късните записвания. Но това може да стане единствено и само посредством доста дейна, професионална, бърза и даже нападателна реклама. Късните записвания също са сериозен % и играят сериозна роля.

Вторият аспект, несъмнено, е да имаме постоянна политическа картина, която България следва да излъчва, тъй като от ден на ден и повече хората се осведомят освен за дадености като климат, естествени забележителности и културно-историческо завещание, само че и наблюдават доста повече неща - методът, по който се показва страната в политически и стопански проект, капиталов климат и други. Всички сигнали, които излъчва страната и институциите ѝ, имат значимо значение. Интелигентните хора образуват избора за страната, която да посетят въз основата от доста необятен кръг от фактори, които са отвън информацията в една туристическа листовка.

- Една от тематиките на форума ви ще е конгресният туризъм, който е един от най-печелившите сегменти. Как София може да се трансформира в център за събитиен туризъм?

- За нас е значимо да сложим тази тематика за София с разбирането, че тогава, когато е създаден професионален модел за развиване на един град като център за конгресен и конферентен туризъм, елементарно би могъл да бъде пренесен и на други места. Без никакво подозрение столицата е първият и най-съществен център на внимание в нашата стратегия и с кмета Йорданка Фандъкова ние ще търсим опция даденостите, които имаме сега, ще ми позволите една метафора " те са като частите на раздрънкан автомобил ", да ги сглобим в един механизъм и да се придвижим на интернационалната карта като MICE дестинация. Това е терминът за Meetings, incentives, conferencing, events. Събирателното разбиране включва всички разнообразни благоприятни условия за прояви в границите на един град - визити под формата на бонус или премия към чиновници в корпоративния бранш, образуване на събития с културен, състезателен, политически, теоретичен или бизнес темперамент, класическите конференции и конгреси, които са календара на събития на интернационалните организации и, несъмнено, всевъзможен тип локални фестивали и събития. Всичко това придава уникалност на едно място. Оттук нататък стартира доста сериозна и тежка работа по образуването на механизъм. Той съществува и дава гаранции за развиване само по метод посочил отлични резултати в доста европейски градове. Първата лига са Виена, Париж, Лондон, Рим, следвани от Будапеща, Варшава, Милано. След това идва ред на Краков, Букурещ и имаме известно психическо преимущество по тази причина, че София към момента е едва позната като град за конферентен туризъм. Но би трябвало да е напълно ясно, че единственият работещ модел за развиване и сполучливо позициониране минава през образуване на конгресна организация, в която мажоритарният притежател е общината, защото тя е най-големият бенефициент от всяко едно такова събитие. Втори, също доста значим сътрудник, в този развой би трябвало да са Българска академия на науките и университетите, тъй като те са членове на интернационалните научни организации и те са единствените, които имат пълномощия да канят и провеждат срещи на съответните интернационалните организации в София. Едва на трето място идва групата на туристическия бранш, а това са 4 и 5-звездните хотели, тъй като множеството събития имат желания към високия клас хотели, самолетните компании, превозвачите, преводачите, фирмите за защита, всички профилирани услуги по провеждането на събития. Докато този механизъм не е на място и не е структуриран, нешето присъединяване и опитите ще бъдат безусловно палеативни. Развитието на конгресния туризъм е дълготраен развой. Повечето огромни събития на интернационалните туристически изложби и конференции се развиват като процедура и се реализират в интервал от 3,5 и даже 8 години напред. 

- През последните 2-3 години с помощта на нискотарифните самолетни компании София се изпълни с туристи. В каква посока би трябвало да са ориентирани напъните на общината към тях?

- Работим към този момент за усъвършенстване на тази даденост, за която ме питате. Неслучайно новаторската полемика в границите на 6-ата годишна среща на НБТ е за умния град. Това е актуалната идея, която предизвика вниманието на целия корпоративен бранш и е извънредно привлекателна за интелигентните младежи. Какво значи един екскурзиант да попадне в един интелигентен град? Това е актуалното улеснение всеки един от нас посредством мобилния си телефон да държи в ръката си нагледно казано цялата информация за мястото, в което се намира. Това прави един град по-привлекателен в два значими аспекта. От една страна туристите с включването на мобилните си устройства имат достъп до умна и многоезична информация, а вторият аспект се отнася до деловите визити. В този случай елементарно наличната информация ще има още по-висока добавена стойност, тъй като до неотдавна туризмът се развиваше на плоскостта на конкуренцията сред хотели, заведения за хранене, кухнята, винената листа, естествените и културни забележителности. Но дано да кажем, че през днешния ден професионалната провокация, най-голямата конкурентна среда е в действителност с времето. Колкото по-бързо успеем да предоставим нужната информация на всеки човек, който даже несъзнателно е обърнал погледа си към България, толкоз по-успешни ще бъдем.

- Работи ли се към този момент в посока за превръщането на София в интелигентен туристически град?

- Да. На форума ни ще разясняваме тематиката за умните градове. Там ще срещнем представителите на водещите софтуерни и информационни компании със заместник-кмета на София Дончо Барбалов и други ангажирани с развиването на тези планове компании. Всъщност умният град е една синергия сред съгласуваност, сигурност, подвижност и екология. Това са обвързани системи, базисни, извънредно значими за придвижването, а туризмът в последна сметка е напредване от едно туристическо място в друго и тяхната обезпеченост от позиция на инфраструктура, на връзка, досегаемост и приключен туристически артикул.

Затова и бяхме извънредно заинтригувани да проследим една самодейност на Европейска комисия за самобитни номинации по прилика с градовете културни столици на Европа, която е основана с концепцията да показва смарт сити градове за туризъм в Европа. Ние считаме, че имаме всички учредения и сме подготвени във вторник на 6-ата годишна среща на Националния ръб по туризъм да обединим напъните си и да предложим София да бъде готова и да се включи в тази самодейност, да търси опция за своето показване

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР