Във вторият ден от Горещници, 16 юли, православната църква чества

...
Във вторият ден от Горещници, 16 юли, православната църква чества
Коментари Харесай

16 ЮЛИ ИМЕН ДЕН

Във вторият ден от Горещници, 16 юли, православната черква празнува паметта на Света мъченица Юлия девственица, която била пленена и продадена на злобен човек. Но силата на вярата в Христово схващане на непреклонното момиче била по-силна от всичко. Дори и от гибелта.

16 ЮЛИ Кой има ИМЕН ден

Удивителната история на Света мъченица Юлия.

Когато персите завладяли известния град Картаген в Африка (около 625 г.), те взели в плен доста от локалното население. В плен попаднала и благословената Юлия, дъщерята на прочут мъж. Тя била отведена в палестинска Сирия и продадена в иго на злобен и лаком търговец.

Това мощно момиче не изгубило смисъл в Христовата религия и постоянно се молело и постело. Като станала госпожица, тя пазела женската си непорочност, живяла в строго самоограничение и правилно служила на господаря си, изпълнявайки с здравомислие поверените й каузи, които не били противни на Бога и нейния непорочен живот.

Господарят почнал да я принуждава да се отхвърли от Христа, само че тя била подготвена да почине, в сравнение с да се отхвърли от вярата си или да загуби целомъдрието си.

Той видял, че тя прекарва свободното си в мир или в горещи молебствия към Бога, или в четене на духовни книги. Тя изглеждала бледа, суха, изтощена от труд и самоограничение.

Когато била 20-годишна притежателят й решил да отплава за Галия. Той взел със себе си вярната робиня Юлия. По пътят дебаркирали на Корсика.

Човек от тълпата се качил на кораба, където заварил Юлия да плаче. Той схванал, че момичето е християнка. Веднага извикали притежателят й, като му наредили да принуди Юлия да извърши жертвоприношение.

Търговецът отвърнал, че тя по-скоро би умряла, в сравнение с да се отхвърли от вярата си.

Мъчителят заповядал да раздерат облеклата й, да я съблекат и грубо да я бият по цялото тяло. А мъченицата, до момента в който я биели, провъзгласяла Христос. Тогава мъчителят заповядал да отрежат девическите й гърди, което тя философски понесла. Накрая била разпната на кръст.

И в страданието си Св. Юлия девственица добила облика на самия разпнат Исус!

Докато висяла на кръста, нейният стопанин се събудил и като видял гледката сърцето му се изпълнило с голяма тъга.

Когато святата й душа се освободила от тленното тяло, всички видели по какъв начин снежнобял гълъб изхвърчал от устата й и полетял към небето. Но Христос Господ не я изоставил, а заповядал на ангелите да я пазят, до момента в който не погребат тленното й тяло.

Недалеч от остров Корсика има дребен остров, който преди се е наричал Маргарита, а в този момент Горгона. Там имало манастир, където се явил Ангел Господен и съобщил на монасите всичко, което се случило със Света мъченица Юлия.

След като свалили тяло от кръста, те го качили на кораба и наред се върнали в своя манастир. Там тялото било положено.

На гроба на Св. мъченица Юлия почнали да стават чудеса, чудеса ставали и на мястото, където тя страдала.

След доста години църквата в името на светата мъченица, издигната на мястото на нейното страдалчество, западнала и отчасти рухнала. Тогава решили на друго място, по-просторно, само че в близост, да построят нова черква, по-голяма.

Когато всичко било готово, с цел да започва градежът на храма, на идната заран намерили целия материал на мястото, където била остарялата черква. Въпреки това, малко по-късно те още веднъж преместили всичко на ново място, само че материалите още веднъж били върнати на остарялото място. Същата нощ пазачите видели една хубава госпожица да поставя на каруца, теглена от двойка невероятни красиви волове, всичко приготвено за градежа и да го връща на първичното му място. Те разбрали, че светицата желае храмът да бъде възобновен на предходното му място, и го създали съгласно нейното предпочитание.

След преместването на мощите на многострадалната Св. Юлия, жителите на Корсика идвали с религия в църквата „ Света Юлия “. Тук те идвали, с цел да се лекуват, да се помолят за здраве, да се зареждат с духовна мощ и за още доста неща – кой, от каквото се нуждаел.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР