Във всяка една държава здравният сектор винаги изостава, тъй като

...
Във всяка една държава здравният сектор винаги изостава, тъй като
Коментари Харесай

Д-р Иван Василев: У нас трябва да има допълнителни телефони към спешната помощ, които да са свързани с дежурство на джипита

Във всяка една страна здравният бранш постоянно изостава, защото е обвързван с бюджет, с държавни дотации. Така е и в Германия. Това сподели в предаването " България, Европа и светът " на Радио " Фокус " доктор Иван Василев, който е с над 20-годишен опит в лекуването на контузии при елитни спортисти, с частна клиника в доктор Иван Василев, който е с над 20-годишен опит в лекуването на контузии при елитни спортисти и частна клиника в Щутгарт. " Не единствено заплащането от пациента и от работодателя стига за това нещо, обвързвано е и с държавни дотации. Но разликата идва освен от законовата рамка в България, а и от доста ниското възнаграждение на здравната услуга. Тук е под един избран %, в Германия цялата здравна услуга е над 19% от заплатата, изкарвана от пациента. Направете си сметка каква е разликата с България, да не приказваме за границата на парите, които влизат от заплата в здравното обезпечаване. Така че това е финансовият проблем. Другият проблем е законовият, който откогато съществува, го има и в България и не виждам метод по какъв начин ще бъде решен скоро ", добави доктор Василев.

Липсата на медицински фрагменти у нас е извънредно огромна, счита още той.

" Не единствено у нас липсват медицински фрагменти, а на всички места. Германия, България, Австрия са в същата позиция. Лекарската специалност, медицинските специалности изостават доста. Говоря за заплащането, спрямо развиването на други специалности. Много младежи не се вземат решение на тази тежка работа, обвързвана с 60-часова работна седмица, голяма отговорност и надлежно относително ниско възнаграждение. Не споделям, че е ниско, само че спрямо това, което дава човек от живота си, заплащането е доста ниско. И поради това има малко младежи, които се ориентират към нея. Но пък методиката, новите апарати ни дават в действителност опция с по-малко фрагменти да можем да оказваме помощ повече. Факт е, че хората макар че заплащат здравните си осигуровки, това е една от дребното страни, където всяка една услуга съвсем би трябвало да се доплаща, което съгласно мен е доста погрешно. Би трябвало да се измисли някакъв способ, където да няма доплащане ", сподели доктор Иван Василев.

" Здравеопазването би трябвало да е съвременно и налично, тъй като без развиване на технологиите, както във всяка една сфера от нашия живот, няма по какъв начин да прогресираме и да отговаряме на условията на хората ", счита още доктор Василев.

Според него, дългият живот на човек значи да е деен и обвързван с практикуване на обичаните занимания.

Д-р Василев разяснява и плана за нов рамков контракт, съгласно който персоналните лекари ще са длъжни да съветват пациентите си единствено в работно време. 

" Това е проблем, който преди 15 години се реши в Германия по същия метод. И там трябваше като работещ в клиника по ортопедия да давам общо медицински наряди, да заменявам сътрудниците, с цел да може те да си почиват.

Заради това, с решение на медицински комисии и така нататък лекарски съюзи, се сътвориха центрове сходни на тези незабавни медицински центрове, само че единствено за активност, обвързвана с джипи услуги тук както се споделя. Всеки един регион има един телефон, на който вие може да се обадите и той непосредствено се редиректира на лекаря, който има сега дежурство. Това е, съгласно мен безусловно вярно, не можете да очаквате от един човек 24 часа, 7 дни в седмицата да е на вашите услуги. Няма значение от заплащането, тук става въпрос, както и първоначално споделих, за персонален живот. Заради това загубата на млади лекари и не настояването да работи е едно от тези неща. Личният живот на лекаря свършва сега, в който вземеш тапия и тръгнеш към специализация. Там нито семейството е значима, нито децата, там е значимо да направиш специализация, което доста хора не желаят да го вършат, желаят да си живеят персоналния живот. По този метод се усилва опцията на лекаря да има персонален живот, само че не се понижава значимостта на пациента да търси доктор. Може би това ще би трябвало да се промени в българската система. Да има спомагателни телефони към незабавната помощ, които да са свързани единствено с услугата 24-часово дежурство на джипитата. Да има телефони, които ще бъдат редиректирани към съответния доктор, който ще има дежурство. И това нещо би трябвало доста добре да се обмисли, тъй като работи прелестно в Германия. В началото, аз като започнах като млад доктор беше доста тежко. Сега сега има си дежурни лекари, те си знаят два пъти месечно са, това не е никакъв проблем ", изясни доктор Василев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР