Във все повече страни в Европа се въвежда 4-дневна работна

...
Във все повече страни в Европа се въвежда 4-дневна работна
Коментари Харесай

Може ли да има 4-дневна работна седмица у нас? Коментират експерти

Във от ден на ден страни в Европа се вкарва 4-дневна работна седмица, което е облекчение за работещите, въпреки да е известно усложнение за работодателите. Добър ли е за България разновидността за три дни отмора?

" Това не е решение, което може да работи за всички на този стадий. За да се вкара напълно ще са нужни много години. В момента е допустимо единствено за избрани сектори и компании, основно в областта на услугите и консултациите ", съобщи пред НоваНюз експертът по човешки запаси Мария Стоева.
-->
По думите ѝ изследване сочи, че 70% от хората са подготвени да работят единствено 4 дни седмично, даже в случай че това понижи заплатата им. " Наблюдаваме безшумно овакантяване - хората да си почиват малко повече, даже за сметка на приходи и упоритости. Логиката на 4-дневната работна седмица е, че когато работа е обвързвана с потенциала на хората, те би трябвало да бъдат отпочинали, с цел да са ефикасни, фокусирани и щастливи на работното място. Ако един шеф може по този начин да усъвършенства процеса, че да не се прави по-малко работа за 4 дни, той ще види позитивите след време ", изясни тя.

От своя страна колежката ѝ Мария Ангелова счита, че по-кратката работна седмица допуска по-добро систематизиране на дилемите в 4 дни, тъй като те няма да са по-малко поради по-късия интервал. " Най-добър е салдото сред работата от у дома и тази от офиса. 4-дневната работна седмица също може да бъде съчетана с хоум офис. Мотивацията може да е по-висока, тъй като човек ще е по-амбициран да свърши работата си за по-кратко време ", уточни тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР