Във времена на глобални предизвикателства – от глобалното затопляне до

...
Във времена на глобални предизвикателства – от глобалното затопляне до
Коментари Харесай

Спира ли олигархичен интерес Турски поток в България?

Във времена на световни провокации – от световното стопляне до икономическа и политическа неустановеност, Югоизточна Европа е изправена пред още една сериозна заплаха. Става въпрос за опасността за енергийната ѝ сигурност, което може да докара до съществено интернационално напрежение и трагични последици за Европа, написа в собствен разбор изданието Free West Media.
Един от основните мотори на тази опасност е политическата и икономическата рецесия в Украйна. Държава, унизена от ендемична корупция, политически разделения и войната в Донбас, е в развой на образуване на ново държавно управление след предишните през юли парламентарни избори.
Украйна е от основно значение за енергийния кулоар от Русия до Европа. Неспособността ѝ да се оправи с вътрешните си проблеми и да подсигурява ролята си на директна страна, както и несигурното бъдеще на връзките на украинските олигарси с " Газпром " са действителна опасност за идващата зима. А заболяването на украинската корупция и олигархичните ползи над публичните наподобява се популяризира и към други страни в Европа – да вземем за пример България.
Причината България да стане жертва на олигархичен интерес е, че през българска територия би трябвало да мине маршрутът на " Турски поток ". Това би трябвало да е един от главните принадлежности за доставяне на газ с Югоизточна Европа, като газопроводът ще зарежда Сърбия, Унгария, Хърватия и други страни в района – сполучлив маршрут за газов пренос и за понижаване на зависимостта от преноса през Украйна.
Но реализиацията на " Турски поток " най-вероятно няма да види бял свят до 2021 – 2022 година. Причината – правосъден спор. А историята, която е основа на разногласието, е много странна.
Саудитският консорциум " Аркад " завоюва разгласен обществен търг за градежа на българската права на " Турски поток ". Това беше много изненадващо за другия мощен претендент в търга - " Газово развиване и уголемение на България " (ГРРБ). Но поръчителят – българската държавна компания " Булгартрансгаз " и " Аркад " не съумяха да подпишат контракт – публично тъй като саудитският консорциум не показа нужните документи, макар няколкото отлагания на периоди, обезпечени от " Булгартрансгаз ", гласи гледната точка на Free West Media.
Междувременно консорциумът ГРРБ разгласи, че е подготвен да направи отстъпка от 31,1% в цената, която в началото предложи, с цел да конкурира цената на " Аркад ". Затова " Булгартрансгаз " промени решението си и даде поръчката на ГРРБ. " Аркад " незабавно апелира решението, като Комисия за защита на конкуренцията уточни, че то е нелегално, тъй като не покрива законовите условия, които са нужни, с цел да бъде изменен резултатът от търга. Само че ГРРБ отнесе разногласието пред Върховния административен съд (ВАС).
Като резултат построяването на българската част от " Турски поток " е спряно, тъй като не беше почетена молба за авансово осъществяване. Това значи, че през " Турски поток " ще може да тече газ единствено до Гърция, Северна Македония и Румъния през съществуващата към този момент газопреносна мрежа в България. А Сърбия, Унгария, Босна и Херцеговина и Хърватия остават мощно подвластни от украинския маршрут на съветския газ.
Липсата на бистрота накара мнозина да се чудят какво стана в един чист и транспарантен план, който трябваше да им доставя газ. А по-големият въпрос е дали Европейски Съюз в действителност е отдаден на задачата да диверсифицира енергийните си направления, с цел да понижи зависимостта им от нестабилни политически фактори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР