Във връзка със 100-годишнината от създаването на Македонската патриотична организация

...
Във връзка със 100-годишнината от създаването на Македонската патриотична организация
Коментари Харесай

България ще изпрати свой представител на годишната Конвенция на МПО

Във връзка със 100-годишнината от основаването на Македонската патриотична организация (МПО) България ще изпрати собствен представител на високо ниво, обявиха от Министерство на външните работи в отговор на въпрос на БГНЕС.

В момента се разисква името на българския представител и когато бъде взето дефинитивно решение, външно министерство ще осведоми в допълнение, се споделя още в изказването.

От основаването на МПО преди тъкмо 100 години до през днешния ден, организацията има и лично издание - вестник Македонска естрада. Сред основателите са именитите революционери Йордан Чкатров, основни редактори са били Асен Аврамов, Любен Димитров, Борислав Иванов, Христо Низамов, Димитър Попов и огромният академик доктор Любомир Читкушев.

МПО е основана по време на най-жестокия сръбски режим във Вардарска Македония, когато сред двете международни войни има няколко хиляди избити, а десетки хиляди са преследвани, пребивани и задържани. Десетки хиляди намират леговище в свободна България.

БГНЕС напомня, че Македонската патриотична организация е учредена във Форт Уейн, Съединени американски щати, през 1922 година от емигранти от Егейска Македония и си слага за цел да резервира и популяризира историческата памет, традициите, вярата и българския език измежду емигрантите в Съединени американски щати и Канада от географската област Македония.

Това е най-старата, съществуваща до през днешния ден, организация в Северна Америка, сплотяваща американци и канадци с корени от Македония. Секции на МПО съществуват в друго време в Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка и Западна Европа.

Традиционната годишна Конвенция на МПО ще се организира в интервала 5-7 септември 2022 година /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР