Във връзка с разпространението на информация в публичното пространство по

...
Във връзка с разпространението на информация в публичното пространство по
Коментари Харесай

Информация за подпомагането на земеделските стопани в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. в сектор „Животновъдство“

Във връзка с разпространяването на информация в общественото пространство във връзка с подпомагането на земеделските стопани в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027 година в бранш „ Животновъдство “, Министерството на земеделието прецизира следното:

Бюджетите и съответните ставки за подкрепяне на земеделските стопани по интервенциите, включени в Стратегическия проект за развиването на земеделието и селските региони 2023-2027г. (СПРЗСР),  са избрани и оповестени в Проекта на Стратегическия проект,  изпратен на 25 февруари 2022 година на Европейската комисия (ЕК).

В рамките на мандата на служебния кабинет не са правени промени в бюджета на интервенции за обвързано произвеждане в бранш „ Животновъдство “, който възлиза на 626,5 млн. лева Индикативните ставки със съответните бюджети за обособените интервенции са избрани на база на оторизирани заплащания за брой животни от Кампании 2017, 2018 и 2019 и планирани за 2020 и 2021.

След получените през май 2022 година мнения на Европейска комисия по импортирания от страната ни Проект на Стратегическия проект, Министерството на земеделието (МЗм) организира разговор със службите на  Комисията, вследствие на който бяха отстранени бележките по тях и СПРЗСР беше публично предаден на Европейска комисия на 9 ноември 2022 година В частта на Обвързаното с производството подкрепяне за бранш „ Животновъдство “ мненията на Европейска комисия, касаещи финансовите параметри, бяха само по отношение на % на отклоняване от междинните ставки, използвани за всички интервенции по директните заплащания. Промяната е наложена от условието на Европейска комисия, показано по време на преговорния развой, оптималното отклоняване от избраните междинни ставки за интервенциите по директни заплащания да не надвишава 20 %. Адаптирането на интервенциите, вследствие на отразените бележки от Европейска комисия, не визира разпределението на бюджетите, а единствено % на оптималното отклоняване от междинните ставки, което дава опция на животновъдите с възможни животни да получат по-високи ставки. Следва да се има поради, че точният размер на ставките може да бъде избран след подаване на заявките за подкрепяне и отчитане на допустимостта на броя на животните за Кампания 2023.

Данни за прогнозния размер на оптималните ставки (очакван размер за допустимите за подкрепяне животни) за обвързано с производството подкрепяне по директни заплащания за Кампания 2023
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР