Във връзка с публикувания в брой 47 от 26 ноември

...
Във връзка с публикувания в брой 47 от 26 ноември
Коментари Харесай

БФШ 1928: Ще намерим верния път

Във връзка с оповестения в брой 47 от 26 ноември 2021 година и в онлайн изданието на в. " Сега " на 27 ноември 2021 година материал, озаглавен, представител на управлението на " Българската федерация по шахмат 1928 " изиска да се възползва от право на отговор. На публицистичния мейл дойде писмо от ръководителя на ШК " Левски "  Николай Тодоров, показал се като акредитиран представител на ръководителя на БФШ 1928 Руслан Тошев.

" Във внушителния размер от повече от страница и половина създателят показва погрешни обстоятелства и на тяхно съображение прави тенденциозни и манипулативни заключения. Изнесената информация води до накърняване на престижа на БФШ 1928 и намирам правото ми на отговор за метод да защитя освен представляваната от мен лицензирана от ММС организация, само че и положителното име на спорта шахмат ", написа Тодоров.

Първият оспорен акцент в публикацията, отдадена на трагичното положение на българския шахмат, е фактът, че през 2021 година за първи път след Втората международна война няма да бъдат излъчени държавни първенци при мъжете и дамите.

" През 2021 година България няма да излъчи свои първенци по шахмат при мъжете и дамите " - твърди създателят на публикацията. Истината е, че в спортния календар на БФШ 1928 за 2021 година са планувани общо 12 шампионата за мъже и дами, надлежно по типичен шах, рапид и блиц, самостоятелни и отборни. От тях са извършени 10 и евентуално до края на годината 2 няма да се състоят. В международния шахматен календар по аргументи най-много на пандемията от Ковид-19 отпаднаха над 45% от плануваните шампионати и шампионати. Що се отнася до най-престижното съревнование - Световната шахматна олимпиада, то през 2020 година тимът на България (мъже и жени) зае влиятелното 9-о място от 167 участващи страни! "

Вторият оспорен акцент е изказванието, че " страната ни на практика към този момент не участва на интернационалната карта ", аргументирано в материала с обстоятелството, че през 2021 година България пропусна четвърто следващо европейско отборно състезание (след 2015, 2017 и 2019 г.).

" Загиващият в мъка ", съгласно вестник " Сега " български шахмат през 2021 година в лицето на БФШ 1928 беше хазаин на влиятелни интернационалните прояви - подготовка за международно състезание за мъже (с 11 участници, 9 от България, 1 от Испания и 1 от Македония), на Европейско  състезание за деца, юноши и девойки от 8 до 20 години (с 34 участници от България!) и на Семинар за интернационалните съдии (14 участници, 12 от България, 1 от Турция, 1 от Танзания и 2 лектори от Сърбия). Цветан Стоянов завоюва сребърен орден при юношите до 18 година, а общо 4 българи откриха място в европейските челни десетки в своите възрастови групи. За 2021 година на международно самостоятелно състезание в Русия участваха 5 българи (3 дами и 2 мъже), на Европейско - надлежно в Исландия и Румъния - 2 мъже и 6 дами. Тази година България завоюва 4 медала от шампионатите на Европейския съюз за деца (8-14 г.) в Австрия и Чехия, в това число златен за Александра Пехливанова от Пловдив. "

Третият оспорен акцент е интерпретацията на двете редом извършени общи събрания на БФШ 1928 през есента на 2018 година, когато в разстояние на денонощие в Трявна беше непокътнат УС с ръководител Руслан Тошев, а в Плевен беше определен различен УС с ръководител Васил Антонов.

" През октомври 2018 в разстояние на по-малко от 24 часа се организираха две събрания... на които бяха определени двама разнообразни президенти на една и съща организация " - осведоми читателите си вестник " Сега ". Звучи неуместно, само че не е правилно. Това е неистина. През 2018 година е избиран единствено един за ръководител - на 18 ноември в Плевен - Васил Антонов, в скандално заседание, вписването на решенията на което в Търговския указател не бе позволено от Софийския градски съд. "

Четвърти акцент от материала е подсилен от упълномощения представител на БФШ 1928 Николай Тодоров:

" Българският шахмат без никакво съмнение може да се назова един от най-успешните ни спортове в историята " - тук изцяло съм склонен с в. " Сега ". Бих добавил - ние, шахматистите, ще намерим правилния път и спортът ни ще заеме мястото, което му принадлежи. "

 

КОМЕНТАР НА " СЕГА "

- По първия акцент Николай Тодоров по никакъв метод не отхвърля цитирания факт, че през 2021 година България въпреки всичко няма да има първенци по типичен шахмат при мъжете и дамите, защото двете републикански шампионати въобще няма да се проведат. Що се отнася до шахматната олимпиада през 2020 година, тя даже не е наранена като тематика в материала.

- По втория акцент са изброени редица интернационалните прояви с българско присъединяване, които не трансформират обстоятелството, че България не взе участие на най-авторитетния континентален шампионат тази година - европейското отборно състезание за мъже и дами в Чатеж (Слвн) през ноември. Що се отнася до цитираните семейства, някои от тях звучат подозрително ( " международно състезание за мъже " в шахмата не съществува, тъй че не е ясно каква подготовка се е провела у нас), а други - несериозно ( " семинар за интернационалните съдии " с по един участник от Турция и Танзания не би следвало да е мотив за гордост). Също по този начин не е ясно на какво " международно самостоятелно състезание в Русия " са взели участие три дами и двама мъже, в случай че както към този момент беше маркирано, сходен шампионат не съществува в календара на интернационалната федерация (FIDE).

- По третия акцент в материала в действителност е позволен лапсус, като вместо " ноември " е написано " октомври ". Що се отнася да избора на Васил Антонов за ръководител на БФШ 1928, в материала неколкократно се акцентира, че съставът на този УС е нелегитимен поради отхвърли на съда да го впише в Търговския указател.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР