Във връзка с публикувания на 27.07.2023 г. на Портала за

...
Във връзка с публикувания на 27.07.2023 г. на Портала за
Коментари Харесай

КЕВР прие становище по предлагания от министерство на енергетиката проектозакон

Във връзка с оповестения на 27.07.2023 година на Портала за публични съвещания план на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката (ЗИД на ЗЕ, Проекта), направен от Министерство на енергетиката, Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР, Комисията) изпрати до министъра на енергетиката писмо, в което излага мнението си по оферти за разискване план.

Становището е признато през днешния ден, 25.08.2023 година, на съвещание на енергийния регулатор.

След разбор на оферти план на ЗИД на ЗЕ и претекстовете към него Комисията прави някои съществени констатации и заключения:

Със законопроекта се планува цялостна либерализация на пазара на едро на електрическа сила до края на 2023 година при опазване на битовите консуматори на контролиран пазар до 2026 година Предлага се регламентирането на временен пазарен модел, който ще работи до въвеждането на цялостна либерализация на пазара на едро и на дребно. В тази връзка КЕВР показва кардинално противоречие като цяло с оферти пазарен модел и с съответни наредбите от Проекта на ЗИД на ЗЕ. Според регулатора  определянето на разполагаемост за произвеждане на електрическа сила на производители по член 21, алинея 1, т. 21 от ЗЕ и одобряването на техните цени е главният и най-съществен регулаторен инструмент за поддържане на предвидими и постоянни цени на електрическата сила за крайните битови клиенти.

Премахването му следва да се извърши поетапно, под формата на равномерен временен интервал от минимум 2-3 години, а не внезапно, както се планува в плана на ЗИД на ЗЕ. Това се постанова, заради събитието, че към момента са налице обилни разлики в ценовите равнища на контролиран и свободен пазар на електрическа сила на дребно, които могат даже да се разширят с оглед цялостната непредвидимост на основни фактори -  геополитическата конюнктура, търсенето на сила в международен мащаб, дейностите на главните централни банки и други

Според Комисията не е допустимо тези разлики да бъдат преодолени напълно нито посредством вменяване на спомагателни отговорности на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС, Фонда), нито посредством краткотрайното опазване на контролирания пазар на дребно в модифициран вид, както се предлага в плана на ЗИД на ЗЕ. Вместо уравновесено изменение на контролираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар, препоръчаният модел, при актуалната пазарна обстановка ще докара до внезапен скок на цените за крайните битови клиенти още на 01.01.2024 година или отсрочено най-късно на 01.01.2026 година, в случай че не се планува механизъм за обезпечаване на спомагателен финансов запас във ФСЕС, се показва в Становището на КЕВР.

Комисията смята, че премахването на контролирания пазар на едро, считано от 01.01.2024 година, по средата на настоящия регулаторен интервал 01.07.2023 година – 30.06.2024 година, ще сътвори непреодолими компликации най-много за крайните доставчици да обезпечат нужните им количества електрическа сила за покриване потреблението на крайните битови клиенти. В тази връзка е нереалистично до 01.01.2024 година, а и отсега нататък, тези снабдители да съумеят да спазят условието на член 97, алинея 4 от плана на ЗИД на ЗЕ за подписване на съглашения за закупуване на електрическа сила от нискоемисионни източници за 60% от нужните им количества електрическа сила. Още повече, че тези покупко-продажби, според член 103, алинея 2, т. 8 от плана на ЗИД на ЗЕ, следва да се сключат на специфичен сегмент на платформата за двустранни контракти на проведен борсов пазар на електрическа сила, какъвто освен в рационален период преди 01.01.2024 година, само че и прекомерно евентуално след тази дата да не може да бъде основан.

В мнението на Комисията се показва, че съществува риск измененията да основат непреодолими спънки и неспособност КЕВР да утвърди цени на доставчиците на електрическа енергия, считано от 01.01.2024 година В случай, че в плана на ЗИД на ЗЕ се резервира концепцията на оферти временен пазарен модел, който ще работи до въвеждането на цялостна либерализация на пазара на едро и на дребно и не бъде съобразено изразеното от КЕВР кардинално противоречие като цяло, то е оправдано да се планува по-дълъг период за унищожаване на контролирания пазар на едро. Този период би трябвало да се съобрази с края на почналия ценови интервал - 30.06.2024 година, надлежно най-ранната дата за това да бъде 01.07.2024 година

КЕВР показва също изрично противоречие с препоръчаните нови текстове в плана и по-специално с неналичието на пълномощия на КЕВР за надзор на разноските на доставчиците, в това число оперативните разноски, разноските за балансиране, разноските за несъбираеми вземания, възможните загуби от препродажба на закупена електрическа сила на краткосрочните пазари и други Въз основа на опита с прекосяването на небитовите крайни клиенти от контролиран на свободен пазар, регулаторът смята за нереалистично упованието крайните доставчици да държат в рационални граници размера на разноските си заради риск от загуба на клиенти в следствие от приемането на по-атрактивни предложения на съперници (търговци на електрическа енергия). В тази тенденция проектаът на ЗИД на ЗЕ основава предпоставки за необусловени от пазара държание и търговски практики на крайните доставчици, респ. несъразмерни облаги и стопански голословни цени на електрическата сила за крайните битови клиенти и/или разноски за Фонда.

Обективно невероятно е Комисията да утвърждава контролирани цени на търговците на електрическа сила на база себестойност, се показва в Становището на регулатора. За разлика от крайните доставчици, търговците препродават електрическа сила на необятен кръг клиенти (на едро и на дребно), като крайните битови клиенти заемат пренебрежителна част от портфолиото им. В този смисъл няма по какъв начин да се пресметна характерна себестойност на разноските им съответно за битовите клиенти. Неясни остават също по този начин претекстовете за основаването на неспособност търговци на електрическа сила да подписват контракти с крайни битови клиенти по свободно контрактувани цени, каквато опция съществува в настоящото законодателство.

В умозаключение регулаторът смята, че с цел да бъдат избегнати посочените евентуални опасности и неподходящи последствия за всички участници на пазара на електрическа сила е належащо във ФСЕС да се обезпечат спомагателни към 1,4 милиарда лева на годишна база, като в Становището си Комисията предлага вероятни решения в тази тенденция. При сегашните пазарни цени с тях би се компенсирала разликата сред борсовата цена на електрическата сила, съответстваща на профила на клиентите на контролирания пазар, и одобрената такава на публичния снабдител за регулаторния интервал 01.07.2023 година – 30.06.2024 година В плана на ЗИД на ЗЕ не е очакван механизъм за набирането на тези средства.

В Становището се обръща внимание, че с предлаганото в плана изтриване на думите „ публичен снабдител “ ще отпадне пълномощието на КЕВР за издание на рекомендации освен във връзка с публичния снабдител на електрическа енергия, само че и във връзка с публичния снабдител на природен газ - „ Булгаргаз “ ЕАД. С приемане на препоръчаната редакция в бранш „ Природен газ “ Комисията ще разгласява рекомендации във връзка с цените за крайните доставчици, само че не и за публичния снабдител на природен газ.

Възражения са направени и по отношение на предвижданото обвързване на Комисията да утвърждава и инструкциите към Правилата за работа на проведен борсов пазар, което ще сътвори непотребна административна тежест и на процедура ще лиши борсовия оператор от опцията да реагира в точния момент при възможна незабавна нужда от изменение на инструкциите. Необходимо е също прецизиране на съответни текстове в проектозакона, с които да се запазят отговорностите на енергийните предприятия във връзка с уязвими клиенти в енергийния бранш, в това число и в бранш „ Природен газ “.  С направеното предложение в плана на ЗИД на ЗЕ се регламентира статутът само на уязвим клиент на електрическа сила, са констатациите на КЕВР в признатото Становище.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР