Във връзка с публикации в социалните мрежи и получен сигнал

...
Във връзка с публикации в социалните мрежи и получен сигнал
Коментари Харесай

Сервал или савана: Изгубената дива котка все още не е намерена, собственикът също изчезна

Във връзка с изявления в обществените мрежи и получен сигнал за загубен сервал в региона на с. Лозенец, община Царево, РИОСВ-Бургас извърши инспекция взаимно с представител на кметството на с. Лозенец. Екипът беше изцяло оборудван за залавяне на животното и обходи региона, само че то не беше открито.

Сервалът не може да се отглежда в домашни условия, изясни природозащитник

Собственичката на животното даде фотоси на Европейски паспорт за домашни любимци, в който то е вписано като порода Савана F3, което значи, че е трето потомство хибрид. Тази порода е интернационално приета и е хибрид сред сервал и домашна котка.

Видно от фотографията на паспорта, животното е трайно маркирано с микрочип със подобаващ номер. По думите на собственичката обаче оригиналът на паспорта е в Пловдив. Затова ѝ е обещано наставление да показа документите на животното на 7 август в РИОСВ-Бургас.

Даденото от инспекцията наставление не е изпълнено и на 8 август екип на Регионална инспекция за опазване на околната среда още веднъж ревизира случая – собственичката не е открита, телефонът ѝ е изключен и адресът ненаселен.

РИОСВ-Бургас потърси съдействието на Министерство на вътрешните работи и граничните управляващи за издирването на притежателя на животното. Министерство на околната среда и водите и районните структури на министерството не упражняват пряк надзор при импорт и прекосяване през граница на животни.

За изясняване на вида/породата на животното Министерство на околната среда и водите изпрати питане до способените управляващи в Нидерландия. Резултатите от инспекцията са значими с оглед определяне на законовия статут на животното, защото Законът за отбрана на животните не разрешава вноса, придобиването, продажбата, притежаването и развъждането на екземпляри на диви котки от частни лица.

В взаимозависимост от вида/породата на животното и откакто бъде открито, следва да бъдат подхванати съответните дейности. Ако е сервал, животното предстои на конфискация, а притежателят на санкция от 1000 до 2000 лева Ако се откри, че животното е савана котка, тази порода не попада в тази регулация.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР