Във връзка с провеждането на изборите за общински съветници и

...
Във връзка с провеждането на изборите за общински съветници и
Коментари Харесай

МВР с официална позиция за транспортирането на машините за гласуване

Във връзка с провеждането на изборите за общински съветници и кметове Министерството на вътрешните работи (МВР) има ангажимент да обезпечава публичния ред, съпровождането на изборните материали и профилираните устройства за електронно машинно гласоподаване, както и защита на секциите.

Това се показва в позиция на Министерство на вътрешните работи, публикувана до медиите. 

Централната изборна комисия (ЦИК) е дала напътствие машините за гласоподаване да не напущат склада и да не бъдат превозени до изборните секции, сподели по-рано през днешния ден ръководителят на комисията Камелия Нейкова в телевизионно изявление.

На съвещание в петък ЦИК реши на локалния избор на 29 октомври и на възможен втори тур гласуването да бъде единствено с хартиени бюлетини. 

На 26 октомври Централната изборна комисия (ЦИК) изпраща писмо до министъра на вътрешните работи с приложени графици за превоз до всички секционни изборни комисии (СИК), в които ще се гласоподава с машини за гласоподаване (СУЕМГ). Графиците са по часове, поетапно за времето от 13:00 ч. до 17:00 ч. на 27 октомври, прецизират от Министерство на вътрешните работи. 

На 26 октомври постъпва и второ писмо от ЦИК до шефа на Главна дирекция „ Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма ".

В него написа, че се дава позволение разпределението на машините по всички рампи за товарене да стартира от 18:00 ч. на 26 октомври, както и експедирането, надлежно приемането на СУЕМГ да се извърши по едно и също време от всички рампи на логистичния център от 27 октомври до 31 октомври. 

На съображение горните две писма в петък (27 октомври)  стартира съпровождането на транспортните средства с машините за гласоподаване към СИК в страната. Съобразно графика екип на Министерство на вътрешните работи съпровожда първия камион с машини, който напуща склада на „ Карго - партнер " в 13:40 часа, показват още от Министерство на вътрешните работи. 

В петък, 27 октомври, в Министерство на вътрешните работи постъпва и ново писмо от ЦИК в което се споделя, че

по отношение на решение №2819-МИ от 27октомври, на ЦИК се указва да не се изнасят повече СУЕМГ от склада на „ Карго-партнер ", а всички изнесени машини, пристигнали в регионалните центрове, неотложно да се приберат в склада. След прибиране в склада и на машините с конфигурирана демоверсия да не се позволява внасяне и изнасяне на машини за гласоподаване, написа още във второто писмо.

От Министерство на вътрешните работи акцентират, че извеждането на машините за гласоподаване от склада и тяхното съпровождане до СИК се прави по еднакъв метод при всички избори, извършени със СУЕМГ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР